12. Postira Seaside Film Festival – filmsko osvježenje za ljetne bračke noći

I ove je godine kraj srpnja rezerviran za vrhunske kratkometražne filmove na Postira Seaside Film Festivalu. Od 26. do 31. srpnja Postira na Braču ponovno se pretvaraju u filmofilsku oazu, gdje će ljubitelji kratkog filma moći uživati u ponajboljim svjetskim i domaćim ostvarenjima ove forme.

PSFF je jedan od rijetkih festivala koji je zadržao kontinuitet prikazivanja uživo pred publikom i posljednje dvije pandemijske  godine. Notorni ga je virus samo dislocirao na drugu lokaciju, no sada se festival ponovno vraća na svima dragu, pitoresknu postirsku Pjacu. Na ovom šarmantnom mediteranskom trgu prve se dvije večeri prikazuju filmovi iz međunarodnog programa. Kako smo navikli prethodnih godina, vidjet ćemo i oskarovske nominente,  poput danskog On my mind (Martin Strange-Hansen), toplu priču u kojoj se na neobičan način isprepliću ljubav, život, smrt i – karaoke. Osim što je bio u utrci za Oskara, film je dobitnik i nekoliko nagrada na svjetskim festivalima. U glavnom programu vidjet ćemo i nekoliko povratnika na PSFF. Pobjednik festivala iz 2018. TJ O'Grady-Peyton vraća se ove godine sa simpatičnim filmom Silence. Još jedan pobjednik PSFF-a, iz 2017., Lewis Rose ove nam godine predstavlja svoj novi film Pops, sjajnu komediju koja je dobitnik nekoliko festivalskih nagrada, a u Postirima je hrvatska premijera filma.

A povratnika na PSFF imamo i u domaćem programu. Andrija Tomić, redatelj koji se lani predstavio postirskoj publici, ove nam godine prikazuje svoj novi film Tuđa posla. Vidjet ćemo i film Marko  starog postirskog prijatelja Marka Šantića, film koji je premijeru imao na LA Shorts,  a nakon toga ima bogat festivalski život i osvaja brojne nagrade na svjetskim festivalima. Pored spomenutih, u domaćem programu vidjet ćemo još i Carpe diem Filipa Antonija Lizatovića,dobitnika nagrade za  najbolji hrvatski kratki film na nedavnom održanom FMFS, te film Ne pogađa svaka Marka Dugonjića.

Novost je da i filmovi iz fokus programa ulaze u borbu za Zlatnu srdelu, nagradu publike PSFF-a. U tom dijelu programa, ove godine nazvanom Nije lako biti mlad, vidjet ćemo filmove koji iz različitih perspektiva progovaraju o teškoćama s kojima se susreću mladi iz različitih dijelova svijeta. O problemima bullyinga i prijateljstva među mladima govori bjeloruski film Friends (Andrey Svetlov), koji je bio u programu našeg partnerskog Cottbus Film Festivala.  Za dašak egzotike pobrinut će se The Silence Echo (Suman Sen), film sa spektakularnim kadrovima iz dalekog Nepala koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Raindance Film Festivalu.  

Midnight Shorts program održava se po običaju u prekrasnoj uvali Prja u Postirima, zadnja dva dana festivala. Za uživanje u filmskim noćima tik do plaže pobrinut će se zanimljiv izbor filmova, iz kojeg možemo izdvojiti  brazilski Sideral, film koji je bio u glavnoj selekciji Cannesa i dobitnik je nagrade na renomiranom Clermont-Ferrandu. U Prji će film SOS Cine publici osobno predstaviti još jedan povratnik, otkačeni francuski redatelj Laurent Firode. A već spomenuti osvajač Zlatne srdele iz 2018.  TJ O'Grady-Peyton predstavlja se s još jednom filmom, Broken, koji ćemo vidjeti u ovom dijelu programa.

Sve u svemu, bogat izbor filmova na prekrasnim lokacijama malog otočkog mjesta jamči ugodno osvježenje u ovim vrućim ljetnim noćima. Sve su projekcije, kao i uvijek na PSFF-u, besplatne, stoga – dobro nam došli na 12. Postira Seaside Film Festival!

Više detalja o programu PSFF-a (i svemu ostalom) na http://www.postirafilmfestival.com/  i  https://www.facebook.com/PostiraSeasideFestival/