9. Piano loop Festival održava se od 16. do 20. kolovoza u Hrvatskom domu Split

9. Piano loop Festival, međunarodni festival pijanizma, odvijat će se od 16. do 20. kolovoza 2022. u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split. 
Posebna senzacija ovogodišnjeg izdanja je dolazak jednog od najvećih pijanističkih legendi Mikhaila Pletneva.

Program se nastavlja nizom pijanista mlađeg naraštaja, te će tako po drugi put na festivalu zasvirati Dmitry Shishkin i Ivan Krpan. Po prvi put Splitu će se predstaviti Alim Beisembayev, pobjednik prestižnog Leeds natjecanja, a festival će zatvoriti Lukas Vondracek, pobjednik Queen Elisabeth natjecanja, češki pijanist zavidne međunarodne karijere.

Već devet godina prisutni festival, u organizaciji udruge Piano projekt okuplja najveće pijanističke legende, koji bogatim programom i vrhunskim interpretacijama svaki na svoj način doprinose raznolikosti i ljepoti glazbe, a ujedno su i prozor u najrecentnija zbivanja u svjetskom pijanizmu. 
Prvi koncert je posebna senzacija ovogodišnjeg izdanja; dolazak jednog od najvećih pijanističkih legendi. Mikhail Pletnev poznat je široj i užoj publici i to ponajprije zbog svoje osebujne karijere. On je umjetnik koji prkosi jednostavnoj klasifikaciji: gradeći visokoprofilnu karijeru koncertnog pijanista, debitirao je kao dirigent u Sovjetskom Savezu 1980. i nastavio gostovati s mnogim tamošnjim vodećim orkestrima, a najpoznatiji je po osnutku vlastitog ansambla, ruskog nacionalnog orkestra koji je postao jedan od najboljih svjetskih simfonijskih orkestara. Na programu su skladbe Antonína Dvořáka i Johannesa Brahmsa.
Drugi koncert pripao je Dmitryju Shishkinu, jednome od najcjenjenijih ruskih pijanista mlađe generacije, kojega međunarodna kritika hvali podjednako zbog njegove kreativnosti i individualnosti u pristupu glazbi, kao i zbog briljantne pijanističke vještine. Na programu  su djela D. Scarlattija, F. Busonija, F. Chopina i C. Debussyja i to Suite bergamasque čiji se popularni treći stavak Clair de lune osamostalio kao jedna od najpopularnijih Debussyjevih kompozicija.
Alim Beisembayev, recentni je osvajač prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu u rujnu 2021. izvodeći Rahmanjinovljevu Rapsodiju na Paganinijevu temu s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpoola i Andrewom Manzeom. Osim djela Josepha Haydna, i Frédérica Chopina, svira odabir iz najzahtjevnijeg djela Franza Liszta: ciklus dvanaest Études d’exécution transcendante S.139, ili poznatije, Transcedentalnih etida koje je u to doba mogao odsvirati samo on.
Jedino hrvatsko lice ovogodišnjeg, pretežno internacionalnog izdanja festivala je Ivan Krpan, u povijesti jedini hrvatski dobitnik prestižne nagrade na natjecanju Feruccio Busoni, što dovoljno govori o njegovu talentu. Na njegovom programu se našla i skladba hrvatskog skladatelja: Nokturno u fis-molu Ferde Livadića, svojevrsni endem u hrvatskoj glazbi romantizma. Livadić je Nokturno napisao čak pet godina prije nego li je Chopin napisao vlastita!
Posljednji koncert održat će Lukáš Vondráček koji nakon nedavnih debija sa Simfonijskim orkestrima Chicaga, Pittsburgha i Londona ostvaruje koncertnu sezonu prepunu vrhunaca. On je inače imao svoj prvi javni nastup sa samo četiri godine. Osim skladbi Roberta Schumanna, svira skladbe dvaju čeških skladatelja: Josefa Suka i Bedřicha Smetane. 

Svi koncerti započinju u 2O sati, a ulaznice se mogu kupiti putem Adriaticketa.