9. Postira Seaside Film Festival

Od utorka do subote, 23. do 27.7.2019., u Postirima na otoku Braču održat će se deveti međunarodni festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Malo otočko mjesto ponovno se pretvara u pozornicu na kojoj se prikazuju kratki filmovi iz vrha svjetske produkcije. Tako ćemo, među ostalim, vidjeti i ovogodišnjeg dobitnika Oskara u kategoriji kratkog filma, američki Skin Guya Nattiva.  

Na glavnoj pozornici, postirskoj Pjaci, 23. i 24. 7. odvijat će se natjecateljski program. Među sjajnim filmovima možemo izdvojiti francuski Pile Poil (Lauroane Escaffre & Yvonnick Muller), dobitnika nagrade za najbolju komediju na najjačem kratkometražnom festivalu Clermont-Ferrand. Na istom festivalu dobitnik nagrade publike bio je francusko-tuniški Nefta Football Club (Yves Piat), koji ćemo također vidjeti u Postirima. Izdvajamo i sjajan rumunjski film The Christmas Gift (Bogdan Muresanu) koji nam dovodi partnerski Cottbus Film Festival. Osim što je na tom festivalu bio laureat, film je dobitnik i brojnih drugih svjetskih festivalskih nagrada (Clermont-Ferrand, Berlin Interfilm Festival, Palm Springs ShortFest…). Konkurencija u natjecateljskom programu je dakle tradicionalno jaka, i neće biti lako izboriti se za postirsku „Zlatnu Srdelu“ (nagradu publike).

Treće večeri na istoj se lokaciji odvija fokus program, ove godine posvećen ženama. Sedam odličnih filmova, odnosno filmskih prikaza ženske snage, upornosti, ljepote, rješavanja problema… teško da će koga ostaviti ravnodušnim.

Četvrtog dana na postirskoj Pjaci na programu su hrvatski kratkometražni filmovi. Vidjet ćemo filmove U ime jagode, čokolade i Duha Svetog (Karla Lulić), potom Dogovor (Filip Lozić), te odlične Trešnje (Dubravka Turić), koji je bio prikazan i u Cannesu.

Ne zaboravimo off-program Midnight Shorts koji se odvija 24. i 27.7. u kultnoj postirskoj uvali Prja. Ovdje će na svoje doći noćne ptice, odnosno ljubitelji kasnonoćnih projekcija i nešto otkačenijih filmova. Pored spomenutog oskarovca Skin, moći ćemo vidjeti još 16 vrhunskih kratkiša sa svih strana svijeta.

Ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan.  U opuštenoj atmosferi malog mista, pod zvjezdanim nebom, svi će ljubitelji dobrog filma bez sumnje uživati. Dobrodošli na 9. Postira Seaside Film Festival!

Više detalja o programu PSFF-a (i svemu ostalom) na http://www.postirafilmfestival.com/ i

https://www.facebook.com/PostiraSeasideFestival/