Ansambl LADO otkriva tajne najljepšeg posla iza svjetla pozornice

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ususret velikom godišnjem koncertu u splitskoj Spaladium Areni predstavlja zanimljivosti koje se kriju iza svjetla pozornice i nastupa umjetnika ovog istinskog čuvara hrvatske narodne baštine.

Koliko je ozbiljno biti dio LADO ekipe govori naporan svakidašnji raspored koji započinje sa jutarnjim jednosatnim zagrijavanjem i kondicijskim pripremama pod stručnim vodstvom kineziologa. Nakon dizanja zavidnih težina utega ili različitih vježbi snage slijede plesne probe, nakon čega umjetnici imaju pauzu te nastavljaju s vokalnim probama do poslijepodnevnih sati. Posljednji dio dana rezerviran je za individualnu pripremu kada se usavršavaju dijelovi za koje sam član procijeni da su potrebni. 

Umjetnici Ansambla LADO izvode gotovo stotinu različitih koreografija a prednost im je što mogu nastupati kao plesni ansambl ili zbor. Unutar ansambla postoji visoka i niska ekipa. Dok je visoka ekipa na pozornici niska se presvlači i obrnuto, a umjetnici sve slojeve svojih nošnji presvuku u zavidnom roku od samo nekoliko minuta.  Svaki trenutak nastupa tako je pomno isplaniran te uz bogatu kolekciju jedinstvenih narodnih nošnji, koreografija i glazbenog repertoara iznimne vrijednosti obećaje nezaboravan doživljaj izvorne hrvatske tradicije. Posebnost LADA su i tri samostalna izvođačka tijela a to su Ladarice, Vokalisti koji nastupaju samostalno kao pjevači pučke i sakralne glazbe južne Hrvatske te Orkestar koji je izvodi samostalan cjelovečernji koncert.

Svi umjetnici koji će 25. studenog u 19 sati zapjevati i zaplesati pred Splićanima, ujedno su i zaposlenici Ansambla LADO, te su za svoje radno mjesto na temelju plesnog i pjevačkog iskustva uspješno položili audiciju i time postali punopravni članovi ove hvalevrijedne ekipe.

Uz koreografije s bogatog repertoara, na velikom godišnjem koncertu u Spaladium Areni, LADO će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla LADO Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara.

Uz pjesmu i ples najpoznatijeg hrvatskog folklornog ansambla, na velikom godišnjem koncertu nastupit će i umjetnici Kulturno umjetničkog društva Jedinstvo Split. Jedno od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava svojim će koreografijama i različitim plesnim stilovima posjetitelje odvesti na putovanje čitavom Hrvatskom.

Ulaznice za nastup ansambla LADO u splitskoj Spaladium Areni, 25. studenog u 19 sati mogu se kupiti online na www.croatia-ticket.com i www.eventim.hr, na svim Eventim i Croatia Records prodajnim mjestima i blagajni Spladium Arene po cijeni od 80, 100, 120 i 180 kuna. Djeca, učenici, studenti, umirovljenici i članovi KUD-a uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na posebnu cijenu ulaznice od 60 kuna.