Baletna gala večer otvara Baletne večeri na Sustipanu 65. Splitskog ljeta

Ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split otvorit će Baletne večeri na Sustipanu plesni program 65. Splitskog ljeta s dvije izvedbe Baletne gala večeri na Sustipanu 18. i 21. srpnja s početkom u 21:30. Na programu su birani ulomci iz nekih od najljepših bijelih baleta: La Sylphide, Taras Buljba, Gusar i Coppélia.

Balet La Sylphide na glazbu norveškoga skladatelja Hermana Severina Løvenskiolda izvodi se na koreografiju danskog koreografa Augusta Bournonvillea još iz davne 1836. Danska koreografkinja Karina Elver tu je koreografiju, ogledni primjerak danske baletne škole koja se u toj zemlji brižno čuva kao vrijedan dio njihove kulturne baštine, prenijela i uvježbala s Baletom splitskog HNK. Bajkovita priča La Sylphide smještena je u škotske visoravni gdje se glavni lik James netom prije vjenčanja zaljubljuje u eterično šumsko biće i razvrgava zaruke predajući se svijetu nimfi i vještica. Na gala večeri prvo će Eva Karpilovska i Aaron Kok izvesti pas de deux iz II. čina, potom će ženski ansambl otplesati Žene u haremu iz III. čina i Odaliske iz III. čina te Djevojke s ružama iz I. čina, a Eva Karpilovska i Ivan Boiko pas d'esclaves iz I. čina predstave.

Varijaciju Gopak iz baleta Taras Buljba Vasilija Solovjova Sedoja izvest će Daniel Erchov Zayas u koreografiji Vladimira Šuvalova prema Rostislavu Zaharovu. Varijacija Gopak (Hopak) temelji se na snažnom i agilnom ukrajinskom narodnom improvizacijskom plesu koji potječe iz vremena Zaporoških kozaka. Sam naziv dolazi iz ukrajinskog jezika gdje znači “skok” ili usklik “hop”.

Romantični balet Gusar (Le Corsaire) skladao je Adolphe Adam 1856. prema istoimenoj poemi Lorda Byrona. Radnja se vrti oko lijepe i mlade Medore koju kao robinju prodaju turskom paši, da bi je potom otmicom iz ropstva spasio gusar Conrad nakon čega tek započinje pravi zaplet u kojemu na kraju neizostavno pobjeđuje ljubav. Gusara je na splitsku scenu s velikim postavio latvijski koreograf Aivars Leimanis. Ulomci, poput pas  de deux iz II. čina koji je u porogramu predstojeće baletne večeri, često se izvode u sličnim prigodama. Na Sustipanu će točku otplesati Hazuki Tanase i Aaron Kok.

Gala večer završit će velikim Svadbenim valcerom iz II. čina komičnog baleta Coppélia, ili Djevojka s očima od emajla (La fille aux yeux d' émail) francuskog skladatelja Léa Delibesa, jednog od najizvođenijih klasičnih baleta kojeg je u Split koreografirao Aivars Leimanis. Temeljena na jednoj Hoffmannovoj priči, zabavna je to baletna predstava prepuna plesnih travestija i glazbenih egzotičnosti. Urnebesni zaplet prate i glazbene vratolomije izražene brojnim folklornim plesovima. Predstavu, a i samu gala večer, zaključuje scena svadbe Swanilde i Franza koje uloge će, uz baletni ansambl tumačiti Nozomi Miura i Ivan Boiko.

U sklopu Baletnih večeri na Sustipanu slijede gostovanja talijanske trupe Equilibro Dinamico Dance Company s predstavom Nehumane granice i predstava From IN Xie Xin Dance Company iz Kine u sklopu njihove prve europske turneje.