Čak dva kvarteta u četvrtak (5.9.) na 10. MAGfestivalu

Nakon koncerata Thorwalda Jorgensena u pratnji MAGansambla, Puhačkog kvinteta Kalamos i Gudačkog kvarteta Porin u četvrtak će s početkom u 20 sati u Muzeju grada Splita koncert održati dva kvarteta; Splitski gitaristički kvartet te Mandolinski kvartet “Da Capo” Split.

 

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Uz popratni program tijekom jubilarnog festivala održava se pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u četvrtak (5.9.) na kojem će nastupiti Splitski gitaristički kvartet kojeg čine Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević te Mandolinski kvartet Da Capo kojeg čine  Ivana Kenk Kalebić i Stela Ivanišević (mandoline), Tomislav Kalebić (mandoloncello) i Stipan Popović (gitara).

Splitski gitaristički kvartet osnovan je 2010. godine s težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja Splitski gitaristički kvartet je premašio početnu svrhu osnivanja, te je ostvario zavidnu međunarodnu koncertnu aktivnost. Kvartet je održao koncerte u Njemačkoj i Luksemburgu, od kojih se posebno ističe onaj održan u siječnju 2017. u okviru prestižnog ciklusa koncerata klasične glazbe „Les concerts du Foyer Europeén“. Početkom 2018. Kvartet odlazi na europsku turneju u okviru koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj te u zgradi Sofijske filharmonije u Bugarskoj u okviru festivala Musica Europa 2018. organiziranog povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije.  U srpnju 2018. Kvartet je održao koncert u okviru 30. Festivala Imago u Ljubljani koji je sniman od strane Radio televizije Slovenije. U travnju 2019. Splitski gitaristički kvartet je održao prvu koncertnu turneju po Italiji. Kvartet je dobitnik nagrade „Zlatni akvarel“ za doprinos glazbenoj sceni grada Splita koju dodjeljuju Hrvatska glazbena unija i Grad Split, te nagrade „Osmijeh Biokova“ za najbolji koncert klasične glazbe održan u okviru festivala Makarsko kulturno ljeto 2015. godine. Izvedbe Splitskog gitarističkog kvarteta su više puta emitirane u radijskom eteru u programu Hrvatskog radija Prvi program, Treći program, u emisijama HR - Radio Splita te u programu RT Slovenije Treći program. Na programu Kvarteta se uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrst sastava, redovito nalaze i skladbe domaćih autora, što je u skladu s težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.

 

Mandolinski kvartet “Da Capo” Split, djeluje od rujna 1997. godine pod imenom Mandolinski kvartet „Split“ i umjetničkim ravnanjem danas nažalost preminulog Marina Katunarića, najvećeg pedagoga glazbe i buditelja mandolinističke “žice” na području Dalmacije, a nastavlja s djelovanjem pod novim imenom „Da Capo“. Publici se po prvi puta predstavio u prosincu iste godine, a zatim i koncertima po Dalmaciji. Od tada često osvajaju nagrade (od prvog do trećeg mjesta) na hrvatskom festivalu mandolinista “Mandolina Imota” te u talijanskoj Ali gdje osvajaju i prva mjesta u svjetskoj konkurenciji mandolinskih kvarteta i kvinteta.

 

Godine 2006. kvartet gostuje na nacionalnim danima mandoline u Italiji (Vittorio Veneto i Venezia). Od 2010. redovito sudjeluje u radu udruge „MAG“ - Split (Mladi akademski glazbenici) s koncertima u Muzeju grada Splita i Foyeru HNK-Split. U srpnju 2018. gostovali su na „Skopskom letu“ u Skoplju (Makedonija). Mandolinski kvartet „Da Capo“ Split, u svom širokom opusu izvodi djela koja se kreću od renesanse, klasike, baroka pa sve do modernističkih smjerova jazza, bluesa, rocka stvarajući tako lepezu za sve generacije štovatelja glazbe.

 

Navedeni kvarteti će praizvesti dvije skladbe i to skladatelja Ivana Božičevića i Gordana Tudora.

 

Ivan Božičević (1961.) je skladatelj, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz glazbenik. Studirao je kompoziciju u Beogradu u klasi Aleksandra Obradovića, a orgulje u Frankfurtu kod Edgara Krappa. Živi i radi u Splitu kao profesor kompozicije na Umjetničkoj akademiji. Autor je četiri simfonijske skladbe, kao i brojnih komornih, solističkih, zborskih i elektroničkih djela. Djela su mu se izvode i snimaju širom Europe i SAD-a, objavljena su na 17 nosača zvuka i tiskana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence, Hinshaw), kao i kod njemačkog Schott-a. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj skladateljski rad.

 

Gordan Tudor (1982.), jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, komorni glazbenik, skladatelj i pedagog. Višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja saksofonista i skladatelja te dobitnik najviših umjetničkih te diskografskih nagrada. Nastupao je po čitavoj Europi i Sjevernoj Americi u raznim komornim sastavima (duo, trio, kvartet, solo + elektronika) te kao solist s mnogim orkestrima. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe, te u SAD, Kanadi, Kini, Japanu, Tajvanu, Argentini, Brazilu te Južnoafričkoj republici. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS).

 

Program:

 

Vlado Sunko

Iščekivanje i dolazak

 

Gordan Tudor

Soundtracks (praizvedba)

I

II

III

 

Ivan Božičević

Circling

  Summer in the world

  Prayer Wheel

 

Marinko Katunarić

Bili dani, Vlaška

 

Tomislav Kalebić

Cerval

 

Vlado Sunko

Passage

 

Ivan Božičević

Tango y Baiao (praizvedba)

 

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Sound Report, Studentski.hr, Radio Sunce, Svijet Kulture i Muzički informativni centar.

Svi koncerti se održavaju u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.