Conor McGrady: 'Ulazak u kontrolnu zonu'

Izložba irskog umjetnika Conora McGradyja 'Ulazak u kontrolnu zonu' otvara se 22. srpnja u 21 sat  u splitskoj Galeriji umjetnina.  

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Splitu irski umjetnik Conor McGrady predstavlja se serijom recentnih radova na papiru koji su nastali nakon umjetnikovog istraživačkog putovanja u Split i na Vis 2018. godine. U skladu s njegovim interesom za istraživanjem različitih društvenih pojava koje se javljaju kao posljedica kontrole prostora, ljudi i nacionalnih granica, radove izložene u Galeriji umjetnina temelji na iščitavanju Hrvatske sadašnjosti kroz segmente koje je prepoznao kao one koje proizlaze iz vremena socijalizma. Preko nasljeđa ambicioznih arhitektonskih projekata poput urbanističkog projekta Splita 3 ili velike mreže vojnih bunkera i tunela na Visu, McGrady mapira promjene koje su se dogodile u prijelazu iz utopijskih želja modernizma prema političkom konzervativizmu, zaokretu udesno i povlačenju u individualizam. U crtežima velikih formata tako isprepliće ideološke i estetske implikacije navedenih lokaliteta, dajući im širi okvir kroz istraživanje kontradikcija i nejasnoća koje su prisutne u svim narativima moći i kontrole.

Inspiriran Splitom kao gradom koji spaja antičko s modernim, gradom koji svoje bogato i raznovrsno nasljeđe ugrađuje u svaku novu epohu, Conor McGrady svoje crteže gradi vizualno hibridnim jezikom u kojem se arhitektonsko modernističko nasljeđe isprepliće s bunkerima ili utvrdama, ali i sa prepoznatljivim prirodnim granicama poput planinskih masiva koji su povijesno grad štitili od opasnosti koja je dolazila iz unutrašnjosti. Kombinacijom ovih epskih motiva i velikih formata crteža s manjim, intimnijim studijama, umjetnik generira izložbeni narativ kojim naglašava stalnu napetost između otvorenosti i kontrole, između fleksibilnosti i ograničenja koje jasno možemo čitati u suvremenom kontekstu i izvan lokalnih granica.

Conor McGrady (Downpatrick, Sjeverna Irska, 1970.) umjetnik je koji većinom radi u mediju crteža i slikarstva. Trenutno je u fokusu njegova umjetničkog rada istraživanje vezano uz ulogu autoriteta u suvremenom društvu, odnosno načine na koje se moć reflektira u životu pojedinaca, u društvenim odnosima i u arhitekturi. Samostalno je izlagao u New Yorku, Miamiju, Atlanti, Chicagu i Zagrebu. Od skupnih izložbi izdvaja se Whitney Bijenale u New Yorku 2002. godine, Jeruzalemsku izložbu VII: Prijelomi (Qalandiya International Biennale), Bijenale suvremene umjetnosti Ark D-0, Sarajevo-Konjic i IK-00 Prostor za zabavu u Veneciji. Urednik je časopisa Radical History Review, njegovi tekstovi objavljeni su u časopisima The Brooklyn Rail, Waveland Press, 2007. i Plottner Verlag, 2011. Dekan je Burren College of Arts u Irskoj. Trenutno živi u Burrenu, Irska.

Kustosi: Jasminka Babić i Branko Franceschi

Izložba ostaje otvorena do 29. 8. 2021.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita i Culture Ireland

više o izložbi: http://galum.hr/izlozbe/izlozba/1729/

Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, da nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke pri ulasku i drže propisanu distancu.