Dora Komenda među 12 nominiranih za circusnext nagradu

Na netom održanom selekcijskom sastanku u Parizu, članovi circusnext platforme odlučili su kojih 12 projekata ulazi u posljednji krug odabira za ovu prestižnu europsku nagradu za neafirmirane suvremene cirkuske autore. Među 12 nominiranih projekata nalazi se i onaj Splićanke Dore Komende. Ovo je prvi put nakon 2010. godine da Hrvatska ima predstavnicu u finalu circusnext odabira. Sada slijedi šestomjesečni period koprodukcijske i rezidencijske potpore nominiranim projektima, a nakon finalne selekcije u Parizu u svibnju 2023. godine znat ćemo koja 4 projekta su i laureati edicije 2022-2023.

circusnext projekt je razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Europi. Osmišljen je kao platforma europskih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja koprodukcijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti neafirmiranih kolektiva i umjetnika pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti predstava. circusnext je nastavak projekta Jeunes Talents Cirque Europe koji se provodio od 2002. godine. Od tada do danas circusnext platforma podržala je 10 generacija umjetnika, preko 100 kolektiva/umjetnika iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene.

Članovi circusnext platforme su Cirkorama iz Zagreba, Cirkusfera iz Beograda i ROOM 100 iz Splita koji su zaduženi za provedbu projekta na području Istočne Europe. ROOM 100 je ujedno i jedini hrvatski laureat projekta iz 2010. godine.

Na selekcijskom sastanku 13. i 14. studenog 2022. europski žiri circusnexta sastavljen od članova platforme birao je između 36 projekata nominiranih od strane nacionalnih i regionalnih žirija vodeći se kriterijima originalnosti projekta, kvalitetom izvedbe, relevantnosti i koherentnosti i sposobnosti da se projekt dovede do kraja. Žiri se odlučio za sljedećih 12 projekata:

  1. Alžběta Tichá · „Frequency“ (Češka)
  2. Recover Laboratory (Maiju Saarimaa, Miradonna Sirkka & Susanna Liinamaa) - <3 (smaller than three) (Finska)
  3. Edouard Peurichard – „Le repos du guerrier“ (Francuska)
  4. Diagonale du Vide (Amanda Homa et Idriss Roca) – „C’est l’Hiver, le Ciel est Bleu“ (Francuska)
  5. Viivi Roiha  - „V“ (Francuska)
  6. Basile Herrmann Philippe et Maxime – „Broths / Et autres paysagges“ (Francuska)
  7. Alice Rende – „Fora“ (Francuska)
  8. La Campistany (Júlia Campistany) – „PELUDA“ (Nizozemska)
  9. Moritz Grenz & Clara Cortés Soler  - „Hedonia“ (Njemačka)
  10. Doisacordes (Roberto Willcock & Thiago Souza) – „Cá entre nós“ (Španjolska)
  11. Palimsesta (Andrea Rodriguez de Liebana & Sergio Gonzalez) · „MASHA“ (Španjolska) i
  12. Cirkus Kolektiv (Dora Komenda) – „Konstrukt“ (Hrvatska).

Nakon dvije regionalne selekcije ovo je Dorin prvi odabir među 12 nominiranih. Treća sreća koja je primjer kako se upornost, kontinuirani rad i istraživački pristup dugotrajno isplate. Projekt „Konstrukt“ koji istražuje neuspjeh upravo je projekt koji joj je donio ovaj veliki uspjeh. Što dalje slijedi za Doru? Uz koprodukcijsku potporu platforme u iznosu od 3,000.00 €, „Konstrukt“ će boraviti na rezidencijama kod različitih circusnext članova platforme radi pripreme 20minutnog work-in-progressa koji će bit predstavljen u svibnju 2023. u Parizu na finalnoj selekciji. Nadamo se i tada dobrim vijestima i novom laureatu circusnexta iz Hrvatske. Sretno!

Za više informacija o circusnext platformi posjetite: www.circusnext.eu

FOTO: Ivan Marenić