Edna Jurcan izlaže u Fotoklubu Split

U četvrtak, 13. travnja 2017. u 20 h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba "Tata i ja - objektivizacija jednog sjećanja" autorice Edne Jurcan. 
 
Opis koncepta:
Serija “Tata i ja – objektivizacija jednog sjećanja ” bavi se odnosom oca fotografa i njegove kćeri. Moje zanimanje za fotografiju započelo je tek nakon tatine smrti, što je doprinijelo da se kroz tri godine fotografskog rada neprestano pitam - zašto sam se fotografijom počela baviti tek tada?
Pokušavajući pronaći odgovor na to pitanje svela sam vlastito iskustvo na dva događaja koji su ostavili traga na moje osobno kao i umjetničko odrastanje.
Prvi događaj je rastava roditelja i tatin odlazak iz obiteljske kuće i prekid naših odnosa. Drugi događaj je tatina smrt. Kroz ta dva događaja došlo je do rađanja i suprotstavljanja jakih emocija koje su u jednom trenutku pronašle izlaz u obliku fotografije, medij kojim je tata cijelo svoje poimanje života prenosio ljudima. U tom istom mediju pronašla sam svoj način analiziranja i detabuiziranja vlastitih nemira iz djetinjstva.
Bavljenje fotografijom pomoglo mi je da s odmakom gledam na stare zajedničke uspomene i objektivno priđem problemu. Biranje i slaganje obiteljskih fotografija daje mi stanovitu nepristranost koju sam dugo odbijala u suočavanju sa situacijom.
“Tata i ja – objektivizacija jednog sjećanja ” serija je starih obiteljskih fotografija, isječka iz kalendara i videosnimak i, s druge strane, moje osobne fotografije koje sam snimila na mjestima gdje smo najviše voljeli provoditi vrijeme zajedno, kamo više nisam odlazila nakon rastave, a kamo sam se vratila tek 20 godina kasnije, samo nakon tatine smrti.
Uvodni dio čine obiteljske fotografije, jedan školski sastav i zadnja fotografija mene i sestre koju je tata snimio prije odlaska iz obiteljske kuće, 1993.godine. Nakon toga slijede četiri triptiha. Prva dva triptiha čini spoj jedne fotografije gdje držim u rukama očevu fotografiju mene u djetinjstvu i dva moja fotografska doživljaja vezana za istu lokaciju. Treći triptih čine obiteljski video i dvije moje fotografije vezane za isto mjesto dok četvrti triptih čini stranica kalendara na kojoj je tatina fotografija mene i dvije moje fotografije iste lokacije.
 
O autorici:
Edna Jurcan, rođena je 1982. u Puli. Diplomirala je na Arhitektonskom Fakultetu u Veneciji. Sudjelovala je kao koordinatorica na izložbi “Talijanska moderna arhitektura u Puli 1930 – 1940”, na međunarodnoj arhitektonskoj radionici “Katarina 06”, na Biennale Mladih umjetnika Europe i Mediterana (sekcija arhitektura) u Bariju 2008. i izlagala je sa suradnicima na Biennalu arhitekture u Veneciji 2012. kao predstavnik Hrvatske.
Fotografijom se aktivno bavi od 2013. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Puli, Rijeci, Zagrebu i Sarajevu, a sudjelovala je i na dvadesetak fotonatječaja na kojima je nagrađivana. Živi i radi u Puli.

Izložbu možete pogledati do 8. svibnja 2017.