Festival „Bach 333“ - 7. Dani J.S. Bacha u Splitu

Projekt „Dani J.S. Bacha“ je prva i trenutno jedina sveobuhvatna monografska manifestacija u  Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu skladatelja.

Pokrenuli su ga 2012. godine  profesori  Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu - Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko, te ga od tada organiziraju  svake godine na dan rođenja kompozitora - 21.ožujka. U narednim godinama broj sudionika se konstantno povećavao uz veliki interes  publike.

2015. godine u cijelom svijetu je obilježena 330. obljetnica J.S. Bacha.

U sklopu festivala 4.Dani Bacha u Splitu od 19. do 22. ožujka 2015. održana su četiri koncerta i jedno predavanje. U Splitu realiziran je raznovrstan program s pet manifestacija uz sudjelovanje učenika glazbene škole Josip Hatze, studenata i profesora  Umjetničke akademije te vrhunskih glazbenika iz Berlina i Weimara – ukupno 32 glazbenika svih generacija. U sklopu festivala od 19. do 22. ožujka održani jedno predavanje i četiri koncerta.

Od te godine festival poprima međunarodni karakter. Redovito održavanje festivala Dani J.S. Bacha u Splitu stvara novi okvir za koncertnu djelatnost mladim i renomiranim glazbenicima Splita i Hrvatske, potiče suradnju s istaknutim glazbenicima iz inozemstva te daje doprinos koncertnom životu grada Splita i turizmu za vrijeme pred Uskrs.

Na 7. Danima Bacha planirana su četiri koncerta, među njima po prvi puta u Hrvatskoj dvije uzastopne integralne izvedbe Bachovih ciklusa za violončelo i violinu solo.

U srijedu 21.ožujka u 20h u katedrali sv. Dujma istaknuti splitski violončelist Mihovil Karuza će izvesti sve šest Suita za violončelo solo.

U petak 23. i u subotu 24. ožujka u 19h u katedrali sv. Dujma vrhunski violinist i koncertni majstor Zagrebačke filharmonije Orest Šurgot će izvesti sve šest Sonata i Partita za violinu solo.

U nedjelju 25. ožujka u 11h u Muzeju Grada Splita će biti održan koncert učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i studenata Glazbenog odjela Umjetničke akademije.

Ovogodišnji festival „Bach 333“ odnosno 7. Dani Bacha u Splitu organiziraju i provode Umjetnička akademija i Glazbeno-umjetnička udruga Artemis u suradnji sa Župom katedrale sv. Dujma, Glazbenom školom Josip Hatze, Muzejom Grada Splita a uz podršku Odjela za kulturu Grada Splita i Hotela Marul Split.

Od 2012.g. do 2017.g. na Danima Bacha održano je:

  • 5 predavanja:

Red.prof.art. Mario Penzar (Muzička akademija Zagreb), Ivan Prpić (London),

dr.sc. Davorka Radica (UMAS), dr.sc. Vito Balić (UMAS), doc. Vesna Podrug (UMAS)

  • 14 koncerata te nastupilo je 82 glazbenika:

35 učenika Glazbene škole J. Hatzea i studenata Glazbenog odjela Umjetničke akademije te 47 profesionalnih glazbenika iz 10 zemalja među njima kao solisti:

Klavir

Alexander Vitlin, Grigori Gruzman – Njemačka, Anna Semkina – Rusija, Nataša Veljković -  Austrija; Vesna Podrug, Jadranka Garin, Olga Cinkoburova, Lovre Marušić, Ivan Štorić, Kosjenka Turkulin, Mladen Grgić – Hrvatska

Violina:

Dragan Radosavljević Lawford – Njemačka, Fritz Gearhart – USA, Evgenia Epshtein – Izrael,

Alina Gubaidullina – Hrvatska

Viola:

Pavel Kondrusević – Bjelorusija; Wladimir Kossjanenko – Austrija, Hrvatska;

Violončelo: Mihovil Karuza – Hrvatska

Flauta:

Marko Zupan– Slovenija; Ana Domančić, Andrea Jelavić – Hrvatska

Oboa:

Eva Tušar Suhodolc – Slovenija

Čembalo:

Borna Barišić - Hrvatska

Orgulje:

Marina Ivanova – Rusija, Hrvatska

Gitara:

Goran Listeš – Hrvatska

Truba:

Jakov Jurić - Hrvatska

Dirigent:

Wladimir Kossjanenko – Austrija, Hrvatska

Komorni orkestar Splitski virtuozi u sastavu:

Violine: Dragan Radosavljević Lawford (Njemačka), Petra Hrnjak Skroza, Dmitri Večer (Češka),

Annija Kolerta (Latvija), Barbara Udovčić, Svjetlana Mandić, Matea Beotić, Luka Jadrić

Viole:   Pavel Kondrusević (Bjelorusija), Stipe Marinić, Nastja Perić, Ivor Ivančić,

Vera Kamenšek (Slovenija), Kristina Knežević

Violončela: Mihovil Karuza, Hillary Karuza, Danijela Kos, Anthony Havelka, Ema Nikolić

Kontrabas: Piero Malkoč, Luka Brodarić

Čembalo: Borna Barišić

Detaljna informacija je dostupna na web-stranici www.artemis.hr na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.