Filmski program na qFEST-u

Zadnji tjedan Festivala drugog i drugačijeg - qFEST-a na program donosi cijeli niz audiovizualnih programa. Tjedan započima u ponedjeljak, 18. lipnja predstavljanjem projekta Queer Faces Migrant Voices. U utorak, 19. lipnja slijedi izbor filmova s International Queer and Migrant Film Festivala  iz Amsterdama, a četvrtak i petak, 21. i 22. lipnja su rezervirani za pregled slovenske produkcije vezane uz najstariji LGBT film festival, onaj iz Ljubljane.

Programi se odvijaju u Beton kinu Doma mladih u Splitu, s početkom u 20 sati te su besplatni. 

 

qFEST - Festival drugog i drugačijeg partnerski je program kolektiva queerANarchive i udruge Cenzura Plus koji se organizira drugu godinu za redom u susret Splitskom prideu. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem prideu.

Filmski program festivala odvija se u njegovom zadnjem tjednu, od 18. do 22. lipnja, te u Beton kino splitskog Doma mladih dovodi gostujuće audiovizualne programe. Tjedan započima u ponedjeljak predstavljanjem projekta Queer Faces Migrant Voices koji mladim queer migrantima i izbjeglicama pruža priliku da kroz medij radija i fotografije vlastito iskustvo seksualnih i kulturnih identiteta podijele s drugima. U utorak slijedi izbor filmova s International Queer and Migrant Film Festivala  koji jednom godišnje u Amsterdamu predstavlja filmove koji se bave temama LGBTIQ+ manjina iz perspektive migracija. U Splitu će biti prikazani filmovi Elias (Nizozemska, 2017.) te Chronic (Libanon/Njemačka, 2017.). Termini u četvrtak i petak su rezervirani za presjek slovenske produkcije vezane uz Ljubljana LGBT film festival, najstariji festival tog tipa u Europi. U dva dana biti će prikazano desetak filmova nastalih u posljednjih deset godina: Janez (2012.), Homo risk (2008.), Božja pogreška (2014.), Gay život u Krškom (2007.), Vrijeme je za Kabaret Tiffany (2016.), Po gladini (2017.), Uporni duh (2017.), Život na visokoj nozi (2014.), Vstaja lezbosov: Prvovrstni. Drugi. (2014.), Kondomi za papu (2009.) i Transrodni život u Sloveniji (2016.).

Ulaz na sve programe je bestplatan.

 

PROGRAM

ponedjeljak, 18. lipnja, 20 - 22 h

Beton Kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

QUEER FACES MIGRANT VOICES

Queer Faces Migrant Voices projekt je koji mladim queer migrantima i izbjeglicama pruža priliku da kroz medij radija i fotografije vlastito iskustvo seksualnih i kulturnih identiteta podijele s drugima.

 

utorak, 19. lipnja, 20 - 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

INTERNATIONAL QUEER AND MIGRANT FILM FESTIVAL

qFEST donosi izbor filmova s International Queer and Migrant Film Festivala koji jednom godišnje u Amsterdamu predstavlja filmove koji se bave temama LGBTIQ+ manjina iz perspektive migracija. U Beton kinu će biti prikazani sljedeći filmovi:

Elias, (Nizozemska, 2017.) režija Lucas Van der Rhee, 13 min

Elias živi i radi u malom lučkom mjestu Ijmuidenu u Nizozemskoj. Živi s bratom Kemalom i nedostaju mu roditelji koji su se vratili u Tursku. Kada braća sobu od roditelja iznajme Tomu, Elias otkriva nove stvari o sebi.

Chronic, (Libanon/Njemačka, 2017.) režija Mohamed Sabbah, 89 min

Fotograf Omar ima poseban odnos sa smrću. Pokušava ga izraziti kroz novi projekt. Između zidova studija susreću se fotograf i tri osobe. Njihova tijela izražavaju priče o seksu, ljubavi i traumi u Bejrutu.

 

četvrtak - petak, 21. - 22. lipnja, 20 - 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

LGBT FILM FESTIVAL LJUBLJANA

LGBT Film Festival iz Ljubljane najstariji je LGBT filmski festival u Europi. Kroz presjek slovenske produkcije filmova vezanih uz festival upoznat ćemo se s utjecajem festivala na slovensko društvo. Festival će predstaviti Polona Černič iz Društva ŠKUC. Kroz dva dana projekcija bit će prikazani sljedeći filmovi:

 

četvrtak, 21. lipnja

Janez, (Slovenija, 2012.) režija Andrea Celija i Urša Kastelic, 12 min

Janez je kratki dokumentarni film o neupitnoj ljubavi, prihvaćanju i podršci u obitelji te otporu homofobnom okruženju u Sloveniji.

Homo risk, (Slovenija, 2008.) režija Vesna Vravnik, Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Irena Kovačević, 16 min

Kolektiv Pobuna lezbijki postavlja pitanja o značenju javnog prostora, gdje lezbijke nalaze svoj prostor. Koristeći video i elemente performansa film razotkriva ironičnu skučenost heteronormativnosti te prelazi granice vidljivog i slušnog.

Božja pogreška, (Slovenija, 2014.) režija Eva Matarranz i Anna Savchenko, 20 min

Plavuša Salome priča o svom djetinjstvu u Jugoslaviji kada je još za svih bila dječak Nenad.

Gay život u Krškom,(Slovenija, 2007.) režija Nicolas Woche, 6 min

Redatelj filma polazi od statističke informacije da je od 1 do 10 posto opće populacije homoseksualne orijentacije te kamerom polazi u potragu za takvim osobama u malom slovenskom mjestu Krškom s populacijom od 8000 stanovnika.

Vrijeme je za Kabaret Tiffany, (Slovenija, 2016.) režija Yuliya Molina, 19 min

Film donosi priču o nastanku kabaret grupe u klubu Tiffany u Ljubljani. Upoznaje nas s izvođačima, njihovim pričama i motivima za umjetničku rad, te koliko njihova osobna i intimna iskustva oblikuju sam umjetnički performans.

 

petak, 22. lipnja

Po gladini (Slovenija, 2017), režija Blaž Slana, 19min

Nakon neuspjele epizode u Berlinu, Mitja se vraća u Sloveniju gdje ga dočekuje njegov dečko Bojan. Povratak nije lak, Mitja pokušava reći Bojanu tajnu koja bi mogla staviti na kocku njihov odnos.

Uporni duh (Slovenija, 2017.) režija  Ana Čigon, 5 min

Animirani film o mački koja u uredu Ministarstva mačjih poslova traži pasoš. Sve ide glatko dok je ženski i muški mačji službenici ne pitaju za spol.

Život na visokoj nozi (Slovenija, 2014.) režija Jasna Merklin i Kaja Vrhovec Andrič, 10 min

Dokumentarac o jednom komadu obuće otkriva društvene granice i predrasude skrivene u njemu.

Vstaja lezbosov: Prvovrstni. Drugi (Slovenija, 2009.) Režija: Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik. 7 min Kolektiv Pobuna lezbijki postavlja pitanja o značenju javnog prostora, gdje lezbijke nalaze svoj prostor. Koristeći video i elemente performansa film razotkriva ironičnu skučenost heteronormativnosti te prelazi granice vidljivog i slušnog.

Kondomi za papu (Slovenija, 2009.) režija Roman Kuhar, 7 min

Kada je papa 2009. posjetio Afriku i ustvrdio da kondomi nisu rješenje za AIDS već dio problema slovenski LGBTIQ+ aktivisti organizirali su protestnu akciju Kondomi za papu. Ovaj film dokumentira protestnu akciju.

Transrodni život u Sloveniji (Slovenija, 2016.) režija Michelle Emson, 40 min

Dokumentarni film donosi portrete deset transrodnih i rodno varijabilnih osoba koje žive diljem Slovenije, prepričavajući njihovo iskustvo rodnog identiteta te njihov položaj u Sloveniji.