Filumena Marturano na zatvaranju 24. Marulićevih dana

Dodjelom festivalskih nagrada u srijedu, 30. travnja bit će svečano zatvoren festival hrvatske drame 24. Marulićevi dani, koji se od 23. travnja održavao u Splitu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Nakon dodjela nagrada kao posljednja festivalska predstava bit će izvan konkurencije izvedena drama Filumena Marturano Eduarda de Filippa u produkciji Gledališča Koper u suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice. Predstavu je režirala Katja Pegan, a uloge tumače Saša Pavček, Bine Matoh, Ivo Barišič, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popvski, Igor Štamulak, Rok Matek i Blaž Valič.

Filumena Marturano, praizvedena u Napulju 1946. godine, jedna je od najpoznatijih dramskih komedija Eduarda De Filippa, velikana talijanskog teatra 20. stoljeća, koji ju je napisao za svoju sestru Titinu. Lik Filumene, u kazalištu i na filmu interpretirale su mnoge velike glumice poput Pupelle Maggio, Valerie Moriconi, a najpoznatija od njih je nezaboravna interpretacija Sophie Loren u filmskoj verziji nazvanoj Matrimonio all'italiana iz 1964. Splitska kazališna publika, pak, pamti domaću verziju Filumene... koja je pod imenom Šjora File, čakavizirana i s fabulom prebačenom u Split u režiji Vanče Kljakovića bila najveći splitski kazališni hit osamdesetih.

Bogati trgovac gospodin Domenico Soriano živi u dugogodišnjem, ali „divljem“ braku s bivšom prostitutkom Filumenom Marturano. Njih dvoje započinju svoj mali rat, prepun strasti i zanimljivih obrata. Jer, kako je on, preko odvjetnika, vlasnik njene sudbine, tako je i ona, preko kreveta, vlasnica njegove. Moćni Domenico na kraju ostaje s vrijednom poukom da ratove koji se ne mogu dobiti ne treba ni započinjati, ali i s nečim mnogo vrjednijim, o čemu na početku nije mogao ni sanjati – s obitelji i sinovima za koje nije ni znao.

Prevoditelj i lektor je Srečko Fišer, dramaturgiju potpisuje Martina Mrhar, scenografiju i kostimografiju Milan Percan i Ana Matijević, autor glazbe je Mirko Vuksanović, a oblikovatelj svjetla Samo Oblokar.