Glavaševićeve 'Priče iz Vukovara' na Sceni 55

U subotu 14. studenog s početkom u 19:55 na Sceni 55, komornoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split mladi glumac Pere Eranović premijerno će izvesti monodramu Priče iz Vukovara, svoj autorski projekt nastao na temelju proznih zapisa i ratnih izvještaja Siniše Glavaševića.

Nastala kao diplomski rad Pere Eranovića pod mentorstvom izvanrednog profesora Milana Štrljića, monodrama Priče iz Vukovara zajednički je projekt HNK Split i Umjetničke akademije u Splitu, te ujedno prva predstava novog ciklusa splitskog kazališta Scena mladih.

Siniša Glavašević, čovjek koji ni u najtežim trenucima nije bio patetičan, nego tek ljudski prisutan i jednostavan na način dostupan tek rijetkom smrtniku. Dvadeset i četiri kratke, lirske priče o Vukovaru, vlastitom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje, jedina su njegova književna ostavština. Pere Eranović te je prozne zapise jedne od najsvjetlijih i najtragičnijih ikona Domovinskog rata protkao njegovim ratnim izvješćima kojima je Hrvatskoj i svijetu prenosio stradanje rodnog grada.

Kroz formu riječi, pjesme i pokreta glumac oživljava scensku stvarnost suprotstavljajući ideje čovještva i nečovještva. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića, postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. „Osim što će, one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa, koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav“ kaže Eranović o svojoj monodrami.

Nakon premijere 14. studenog prve reprizne izvedbe Priča iz Vukovara na Sceni 55 HNK Split na programu su 18. i 19. studenog s početkom u 19:55.