Hrvatska premijera filma "Mater" na otvaranju Festivala mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split, već godinama najposjećenija kulturna manifestacija u Dalmaciji, među prvim je filmskim smotrama u Europi i svijetu koji će se održati u post-korona vremenu. Njegovo 13. izdanje otvorit će se 2. srpnja u ljetnom kinu Bačvice hrvatskom premijerom filma  "Mater" redatelja Jure Pavlovića, u kojem glavne uloge tumače sjajne Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić.

- "Mater" je autentičan dalmatinski film koji je u potpunosti snimljen na lokacijama u dolini Neretve i mislim da se u njemu spaja sve što karakterizira Dalmaciju. Tu su specifičan grezi humor koji se ruga životu čak i u najtežim trenucima, te osebujni likovi puni života kakvi se tu i danas mogu pronaći. Velika tvrdoća u međuljudskim odnosima, ali koja se opet prepliće s velikim altruizmom i nesebičnim davanjem u trenucima kada je to bitno. Veselim se premijeri pred splitskom publikom za koju sam siguran da će film prihvatiti otvorena srca - kazao je na predstavljanju programa u kinoteci Zlatna vrata redatelj Jure Pavlović, koji se prije četiri godine proslavio osvajanjem nagrade Europske filmske akademije za kratkometražni "Piknik".

I svi ostali dugometražni filmovi u programu hrvatske su premijere, zbog kojih su selektori FMFS-a pohodili najutjecajnije svjetske festivale. S nagradom za najboljeg glavnog glumca u Veneciji iz Tunisa stiže film "Sin", a s Mostre dolazi i odličan talijanski debitantski film "Sole". Velik interes zasigurno će izazvati i francuski "Yalda, noć oprosta", pobjednik Sundancea, utemeljen na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti. Vizualno fantastičan portugalski "Mosquito" otvorio je ovogodišnji Rotterdam, topli francuski crowdpleaser "Nas dvije" stiže u Split s Toronta, a pravu mediteransku atmosferu donose talijanske "Mračne priče" koje su u Berlinu osvojile Srebrnog medvjeda za scenarij.

Program "Druga strana Mediterana", u sklopu kojeg se prikazuju naslovi iz zemalja Južne Amerike, otvara meksički "Bez posebnih obilježja" koji je osvojio nagradu publike Sundancea. Žiri kritičara na Veneciji nagradio je "La Lloronu" dramu s elementima horora koja stiže iz Guatemale, a za zabavan završetak 13. FMFS-a ostavljena je "Pljačka stoljeća", jedno od najuspješnijih kino otvaranja Argentine.

Pobjedniku programa "Ješke" u kojem se prikazuju kratki hrvatski filmovi, ove godine ide novčana nagrada od 13 tisuća kuna, a otvara ga "Njemački inat" redateljice Silve Ćapin koji je nastao na FMFS radionici 2018. godine. Splitska publika će prva u Hrvatskoj vidjeti i nove filmove Natka Stipaničeva ("Arka"), Renate Poljak ("Porvenir") i Igora Jelinovića ("Santa Cruz/Cruise"). Među "Ješkama" su odabrani i "Sedra" Judite Gamulin, "Kućica" Jakova Nole, "Tina" Dubravke Turić, "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura, te "Druker" Rina Barbira.

Besplatno kino ove godine nalazi se na platou ispred Doma mladih, gdje će se prikazati konkurencija naslova srednjeg metra hrvatskih autora Višnje Skorin, Gorana Devića i Renate Lučić. Mjesto je ovo gdje će se moći gledati i kratkometražni međunarodni program, među kojima su filmovi nominirani za Oscara i dobitnik Zlatne palme, a otvara ga Yorgos Lanthimos najnovijim filmom "Nimic".

Prave poslastice kriju se u svim programima, gdje se nalaze naslovi iz čak 19 zemalja.

- Jako velika gužva i interes za filmovima ono je što sve ove godine daje draž FMFS-u. Pa će ovogodišnje ponešto izmijenjeno izdanje, zbog svima znanih razloga, biti za nas pravi izazov. No uvjeravam vas da su program, kvaliteta filmova i gosti koji nam dolaze, dovoljni da i ovog puta imamo onaj duh kojim će FMFS zadržati svoju prepoznatljivu energiju. Sretan sam što napokon imamo i premijeru domaćeg dugometražnog filma, ali i što među kratkim hrvatskim filmom gotovo polovicu gledamo premijerno – rekao je Alen Munitić, direktor FMFS-a, zahvalivši se na podršci publici, Gradu Splitu, HAVC-u, sponzorima i partnerima.

Sukladno preporukama HZJZ-a, kapacitet ljetnog kina "Bačvice" smanjen je zbog propisanog razmaka između sjedala, no više osoba koje zajedno stignu u kino moći će sjediti zajedno jer sjedala nisu numerirana. Kako bi se izbjegle gužve na ulazu, kino će svaki dan biti otvoreno od 20:30 sati (60 minuta prije početka projekcije), a umjesto fešti nakon filma, predviđena su druženja uz glazbu i piće, te "Ćakulu posli" s protagonistima prikazanih filmova. Ova druženja bit će otvorena samo za gledatelje s ulaznicom koji su tog dana bili na projekcijama u ljetnom kinu "Bačvice" ili Domu mladih.

Pretprodaja ulaznica za 13. FMFS počinje u nedjelju 21. lipnja u 10 sati putem stranice www.fmfs.hr, a dio ulaznica moći će se kupiti i na festivalskoj blagajni u ljetnom kinu Bačvice od nedjelje 28. lipnja u 17 sati.