Hrvatski svjetionici u Fotoklubu Split

Izložbeni fotografski projekt "Hrvatski svjetionici" započeo je suradnjom Društva Plovput doo i Fotokluba Split.
Prva izložba organizirana je 2004. u Galeriji fotografije Fotokluba Split, a tijekom slijedećih godina, fotografije su bile izložene u 58 gradova diljem svijeta.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije. Izložbom se također ukazuje na problem očuvanja svjetionika te njihova obnova u skladu s najvišim standardima zaštite kulturno-povijesne baštine i ekološkog okruženja.

Ovogodišnja izložba predstavlja 27 fotografija od 23. autora. Fotografije je izabrao žiri u sastavu Feđa Klarić i Igor Jakšić iz Fotokluba Splite te Željko Višić, predstavnik Plovputa.

Prvu nagradu za najbolji rad dobio je Boris Bašić iz Dubrovnika za fotografiju svjetionika Otočić Grebeni u olujnom jugu, dok je drugu nagradu dobila Maja Gijevski za fotografiju svjetionika na splitskom lukobranu.

Izložba će svečano biti otvorena dana 5.12.2016. godine u 19 sati, povodom dana Svetog Nikole zaštitnika svih pomoraca, a možete je pogledati do 30. prosinca.

23 autora koji su dobili čast da izložiti svoje radove su:
Žaklina Antonijević
Igor Bakotić
Boris Bašić
Bojan Bonifačić
Andrija Carli
Ivan Čorić
Miroslav Dilberović
Maja Gijevski
Zoran Jelača
Boris Kačan
Jelena Kovačić
Leonard Kvarantan
Igor Malešević
Eddy Meštrović
Daniel Pavlinović
Vinko Pešić
Mario Romulić
Dražen Stojčić
Domagoj Sever
Nenad Šaljić
Emil Škare
Darko Veršić
Gordana Višić

 

Foto:Boris Bašić