“I u našem gradu” - predstava za sve generacije premijerno u Gradskom kazalištu mladih

Gradsko kazalište mladih Split u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i Centrom za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća, u petak 16. listopada u 20h u Teatrinu na Prokurativama, premijerno postavlja predstavu Kalmana Mesarića “I u našem gradu”, u režiji Roberta Raponje.

Ova ljubavna priča protkana starinskom komikom, puna neočekivanih obrata i zapleta, idealna je za obiteljski posjet Teatrinu i s pravom je možemo svrstati među predstave pogodne za sve generacije, od osnovaca do baka i djedova.

Radi se o građanskoj komediji u tri čina koju je Kalman Mesarić napisao davne 1934. godine, ali prilagođenoj današnjem vremenu.

Prvi čin se odvija u odvjetničkom uredu doktora Vilima Šikuša, drugi na palubi broda Kraljica Marija, a treći ispred sobe istražnog suca. U djelu se prate prijelomni trenuci jednog zamršenog ljubavnog četverokuta. Ljubavni skandal koji je na pomolu otvara i financijsku aferu u kojoj autor vještinom pronicljivog komediografa satiričkom oštricom oslikava moral građanskog društva. Financijske afere, ljubavni skandali, pronevjere, prijevare dio su naše svakodnevice, pune novinske stranice, a novi skandal istiskuje prethodni. Postoje i mehanizmi zataškavanja skandala, vještog odvjetničkog interpretiranja činjenica, kao i prebacivanja pažnje javnosti na "zanimljivije" teme.

Iako autor kažnjava smijehom svoja lica, on duboko razumije njihove želje, nade i htijenja.

Radnju komedije smjestili smo u sedamdesete godine prošlog stoljeća, u vrijeme kad su se pisala pisma, kad se telegrafiralo, telefoniralo, i najbitnije, kad se više razgovaralo.

“Smijeh liječi, obnavlja i pokreće. Zato volim s mladim glumcima ozbiljno i temeljito u praksi provjeriti učinkovitost komičkog modela igre. Kroz rad na vrsnoj komediji Kalmana Mesarića "I u našem gradu" propitali smo što pojedino lice čini smiješnim, iako nas njegova sudbina može dirnuti i uzbuditi.” - ističe Raponja

U predstavi igraju Lidija Florijan, Katica Šubarić, Sara Moser, Siniša Novković i Goran Vučko. Kostime potpisuje Zdenka Lacina, scenografiju Jasmina Pacek, a odabir glazbe i projekcije Catalin Bocirnea.

“I u našem gradu” na programu GKM-a igra u nekoliko termina samo do srijede 21. listopada, stoga ne propustite prigodu uživati u ovoj lijepoj suradnji GKM-a, Umjetničke akademije iz Osijeka i Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća.