Izgradi platformu: Dom mladih / Urbanistička početnica i otvorena diskusija

U sklopu izložbe Izgradi platformu : Dom mladih MKC Split, Platforma Doma mladih i Platforma 9,81 pozivaju Vas 4.12.2014.:

od 16.30h na radionicu Urbanistička početnica sa temom Dom mladih - moguće budućnosti

od 19.30h na otvorenu diskusiju sa temom Sadržaji novih kulturno-društvenih centara.

Od 16:30 u galerijskom prostoru Doma mladih, pod vodstvom Dinka Peračića (Platforma 9.81), održat će se radionica Urbanistička početnica na kojoj ćemo zajedno vizualizirati moguću budućnost Doma mladih.

Novi kulturno-društveni centri koji nastaju u Hrvatskoj, a među njima i Dom mladih, razlikuju se od tradicionalnih prostora i ustanova za kulturu. Njihov program stvara velik broj različitih organizacija, njima se upravlja na način prilagođen suradnjama, njihovi prostori su infrastruktura podložna promjenjivom korištenju, otvorena za nove interpretacije i kulturne procese. Građevina je naprava ili „igračka“ za stvaranje umjetnosti i kulture. Pozivamo Vas da je iskoristite na svoj način, da osmislite što bi napravili od njenih prostora ili što bi voljeli u njima doživjeti. Na radionici ćemo zajedno vizualizirati njene moguće budućnosti, prema vašim scenarijima.

Prijave na miranda@platforma981.hr ili platforma.doma.mladih@gmail.com / 091 570 4252.

Od 19:30 u galerijskom prostoru Doma mladih održat će se otvorena diskusija na temu Sadržaji novih kulturno-društvenih centara.

Sudionici diskusije:
Sabina Sabolović - WHW / Što, kako i za koga, Zagreb
Antonia Kuzmanić - Platforma Doma mladih / Room 100, Split
Davor Mišković - Drugo more, Rijeka
Slaven Tolj - Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Art radionica Lazareti Dubrovnik
Teodor Celakoski - SU Klubtura / Clubture, Zagreb
Mirko Petrić - Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru

Moderatori:
Emina Višnić – Pogon / zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Zagreb
Dinko Peračić – Platforma 9,81, Split

U posljednje vrijeme ubrzao se dugotrajni proces stvaranja prostora za nezavisnu kulturu. Napuštene i devastirane ili nezavršene zgrade pretvaraju se u nove kulturne centre. Istovremeno s njihovim uređenjem konsolidiraju se brojne organizacije koje u njima rade na stvaranju programa. Ne radi se samo o umjetničkim programima, već i širokom polju društvenih sadržaja baziranih na kulturi. Svakodnevno nastaju nove inicijative i projekti koje šire polje djelovanja ili produbljuju postojeće. Nizom međudnosa gradi se publika, sudionici, korisnici i stvaralačka scena. Proces se oblikuje sada i ovdje. U isto vrijeme na više lokacija u Hrvatskoj nastoji se pronaći rješenja za slične dileme. Niz pitanja traži odgovore.
Izložbom Izgradi platformu nastojalo se na jednom mjestu dati pregled ovog procesa u sadašnjem trenutku. Kroz otvorenu diskusiju nastojat ćemo prepoznati orijentire za daljnji razvoj.