Izložba 'Crkve u staroj jezgri grada Splita'

Otvorenje izložbe 'Crkve u staroj jezgri grada Splita' održat će se 3. svibnja 2019. u 10,00 sati u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici.

Autorice izložbe su muzejska pedagoginja Marija Plazibat i kustosica Vedrana Supan.

Na izložbi Crkve u staroj jezgri grada Splita prezentirano je postupno transformiranje Dioklecijanove rezidencije u ranosrednjovjekovni grad Split te višestoljetne sakralne artikulacije unutar i izvan  perimetralnih kasnoantičkih zidina.

Odabrano je i obrađeno dvadeset i pet crkava, od adaptiranih poganskih objekata poput Mauzoleja, Jupiterova hrama te prostora obrambenog ophoda iznad kopnenih vrata Palače do crkava sagrađenih unutar glavnih antičkih komunikacija kao i onih izvan obrambenih kasnoatičkih zidina od ranosrednjovjekovnog do novovjekovnog razdoblja. Do danas većina tih sakralnih objekata unutar antičke jezgre izgubila je svoju kultnu ulogu, a na izložbi su predstavljeni kroz fotografije, informativne panoe te kroz manju skupinu ulomaka starokršćanskog i ranosrednjovjekovnog crkvenog kamenog namještaja. Crkveni namještaj i arhitektonski dekorativni elementi predstavljaju bitan faktor u proučavanju čestih preuređenja interijera sakralnih objekata tijekom stoljećā. Uz sačuvane korpuse crkava na kojima se može iščitati i po nekoliko faza pregradnji u kasnijim stoljećima, liturgijski namještaj, na osnovi stilskih dekorativnih kompozicija, pomaže u determiniranju različitih etapa unutrašnjega preuređenja objekata.

Izložbom se, u godini obilježavanja četrdesete godišnjice uvrštenja povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, želi se potaknuti na očuvanje, vrednovanje i zaštitu kulturne baštine.