KineDok u Quasimoda

Sve je spremno  za novu sezonu besplatnih dokumentaraca koje gledamo u Klub Quasimodo!

Prvi susret  je u srijedu 22.2. u 20:30 uz bugarski dokumentarac "STRIC TONI, TRI BUDALE I TAJNA SLUŽBA".

Tijekom 1960-ih i 1970-ih u komunističkoj Bugarskoj djelovao je slavni studio za animaciju čija je glavna zvijezda bio Donyo Donev. Njegovi kratkometražni filmovi poput Clever Village, De Facto, Pardon i serije Three Fools oduševljavali su gledatelje u zemlji i inozemstvu. Ovaj film otkriva pravu kreativnu snagu tih filmova: pomoćnog animatora Antona Trayanova, poznatog kao "stric Toni". Još više uznemiruje teza da su Donev i drugi stariji članovi studija surađivali s bugarskom tajnom policijom. Dokumentarni film Mine Mileve i Vesele Kazakove srčani je prikaz kontroverzi tijekom komunizma u Bugarskoj i općenito važna priča o državnoj kontroli i korupciji u svijetu kreativne suradnje i preuzimanja zasluga.

TRAILER: https://youtu.be/fWIjDjYQMAI

FESTIVALI I NAGRADE:
Nagrade Bugarske filmske akademije 2014 – nominacija za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji zvuk; Filmski festival u Sarajevu 2014; Baltic Sea Forum 2014; Filmski festival Astra 2014; Festival novog filma u Montrealu 2014; Filmski festival u Varšavi 2014; Međunarodni filmski festival u Kairu 2014; Najbolji dugometražni dokumetarni film – Rio de Jeneiro 2016

KineDok je jedinstveni međunarodni projekt, filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja donosi projekcije autorskih dokumentarnih filmova, uz razgovore s autorima i raznim stručnjacima o filmu, kao i druga zanimljiva popratna zbivanja. U 2017. prikazat će se 13 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Norveškoj i Rumunjskoj.

KineDok u Splitu rezultat je suradnje Restart documentary + Festival mediteranskog filma Split + Klub Quasimodo

Za više informacija posjetite kinedok.net ili Facebook stranicu projekta KineDok!