Koncertom Splitskog mandolinskog kvarteta nastavlja se MAGsezona

Koncertom Splitskog mandolinskog kvarteta (Ivana Kenk Kalebić, Sandra Katunarić, Dea Škorić i Stela Ivanišević), u utorak 30. travnja 2019. godine nastavlja se MAGsezona, koncertna sezona u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Jedanaesti je to već koncert ovogodišnje koncertne sezone koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu.

Koncert će se održati u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u 19:30 sati.

PROGRAM:

- S. G. Falbo: Quartetto classico a plettro*

(Allegro deciso, Andante sostenuto, Scherzo, Canzone - Finale)

- R. Calace: Idillio

- C. Munier: Quartetto originale in Sol maggiore

(Allegro, Quasi adagio, Minuetto, Rondo – Finale)

- C. Mandonico: Song and Dance*

- V. Sunko: Passage

*premijerna izvedba u Splitu

 

Pokrovitelji MAGsezone su Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, a ulaz na koncert je slobodan.

www.udrugamag.com

O PROGRAMU:

Klasični mandolinski kvartet kojeg čine dvije mandoline, mandola i liuto cantabile (mandoloncello) dio je palete koju nudi mandolinski repertoar. Ovom prilikom izabrana su originalna djela zvučnih imena iz mandolinskog svijeta, koji su ostavili neizbrisiv trag kroz povijest. Obuhvaćajući tako razdoblje romantizma, preko impresionizma do moderne glazbe, jasno se može uočiti razvojni put ovog sastava i vidjeti raznolikosti koje nudi klasični mandolinski kvartet. Želeći uvijek prikazati mandolinu u novom ruhu, i ovom prigodom na repertoaru se nalaze dvije premijerne poslastice koje se još nisu imale prilike u Splitu čuti.

***

SPLITSKI MANDOLINSKI KVARTET u sastavu Ivana Kenk Kalebić, Sandra Katunarić, Dea Škorić i Stela Ivanišević rezultat je dugogodišnje suradnje četiri akademske mandolinistice, koje svoje zajedničke glazbene početke vežu uz Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio. Posebnost ovog sastava leži u izvođenju originalnih djela za mandolinski kvartet s posebnim naglaskom na suvremene hrvatske skladatelje te na razdoblje romantizma kao zlatnim dobom mandoline, koja su manje poznata široj publici, ali su od velike važnosti u njegovanju i razvoju kulture Dalmacije i cijelog Mediterana.

Kvartet programom promovira sve instrumente iz porodice mandoline, često surađujući s instrumentima koji su kroz povijest činili sastavni dio mandolinskih orkestara kao što su gitara, harfa i određeni puhački instrumenti.

Članice kvarteta osvojile su brojne nagrade kao solistice i kao članice drugih sastava te su tijekom godina ostvarile mnogobrojne suradnje na međunarodnoj razini (snimanje za HRT emisiju “Notica”, nagrada milanskog konzervatorija Arnaldo Rancati, prva nagrada na međunarodnom natjecanju u Ali (Italija), suradnja s ansamblom za staru glazbu Renesans, koncert u sklopu međunarodnog sajma EXPO u Milanu, gostovanja u ulozi solista s orkestrima iz Siene (Italija), Brescie (Italija), Kolina (Češka), s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na izvedbi Mahlerove 8. simfonije, suradnja s HNK u Zagrebu prilikom izvedbe djela “Romeo i Julija” S. Prokofjeva, suradnja s HNK Split pri izvođenju Otella, Grk Zorbe i Male Floramye, sudionice su na projektu Europen Guitar and Mandolin Youth Orchestra – EGMYO 2009. Savona, 2010. Pula, 2011. Logrono, 2012. Split, 2014. Marseille, članice su simfonijskog orkestra Konzervatorija u Milanu na izvedbama opera “Siberia” Umberta Giordana te u operi “Alfred, Alfred” Franca Donatonia uz sudjelovanja na mnogobrojnim manifestacijama na prostoru Hrvatske).