Lipovac stiže u posjetu Meštoviću

Izložbu skulptura Valovi Vaska Lipovca, bokeljsko-dalmatinskog slikara, kipara i grafičara, jedinstvene umjetničke pojave i jedne od ključnih osobnosti likovne umjetnosti u regiji, otvorit će pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović u ponedjeljak 29. srpnja u 20 sati u Galeriji Meštrović. Riječ je o dvadeset skulptura rađenih u netretiranom željezu i staklu te skicama, kao i o slikama, crtežima, studijama, maketama i modelima koji su prethodili skulpturama iz  posljednjeg zaokruženog umjetnikovog opusa.

Kustos izložbe te autor postava i pratećeg filma je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara. Izložbu nastalu u suradnji Splitskog ljeta, Muzeja Ivana Meštrovića i udruge Val posjetitelji će moći razgledati do 1. rujna. Skulpture će biti izložene u vrtu  Galerije a radovi koji su prethodili skulpturama bit će izloženi u Atelijeru za glinu, koji se također nalazi u vrtu Galerije.

U Atelijeru će stalno biti prikazivan film o nastajanju Lipovčevih Valova.  
- Lipovac je prepoznat od najšire publike kao iznimno plodan i duhovit umjetnik figurativnog izričaja. Nema djeteta koje neće prepoznati njegove bicikliste, mornare, kapetane, gospođe, one trbušaste i valjkaste likove svetaca... Jest, to je „stopostotni“ i neponovljivi Vasko, ali  Valovima, svojim zadnjim opusom, Vasko je zatvorio krug i vratio se preokupacijama s početka njegova stvaralaštva kada je istraživao i eksperimentirao pod utjecajem „Exata 51“ i apstraktne umjetnosti. Lipovac je i tada bio zaokupljen svojim snažnim osjećajem prostora kojeg vješto prikazuje i kada maksimalno reducira svoj izričaj,  bilo tehnikom, kompozicijom ili motivom - kazao je kustos o izložbi.