LizistRATa, hvaljena predstava snažne antiratne poruke u predprogramu 69. Splitskog ljeta

Program kazališnog festivala 69. Splitsko ljeto započinje izvedbama dramske predstave LizistRATa u Meštrovićevom Kaštilcu 6., 8. i 10. srpnja. Prošlogodišnji kazališni hit redatelja Paola Magellija u izvedbi dramskog ansambla HNK Split svojevrsni je pretprogram najveće splitske i jedne od najvećih hrvatskih kulturnih manifestacija koja će službeno biti otvorena 14. srpnja. Tako će započeti kazališni festival na kojem ćemo, do 14. kolovoza, gledati 24 dramska, operna, baletna i koncertna naslova. Nastala po tekstovima Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića u dramaturškoj obradi Željke Udovičić Pleština, LizistRATa je dinamična predstava snažne antiratne poruke, maestralnih glumačkih kreacija te moćne i dojmljive scenske glazbe.

„Više od 2500 godina rat u Europi ne prestaje. Brecht nas je upozoravao da učimo od povijesti a mi, izgleda, ništa nismo naučili i nismo od Europe napravili kontinent mira“, govorio je Paolo Magelli uoči prošlogodišnje premijere. Rat i mir, žene i muškarci, seks i politika, teme su kojih su se doticali još Aristofan i Homer a njihova aktualnost ni do danas nije nimalo izblijedila. Naslovnu ulogu tumači Petra Kovačić Botić koja je za ulogu Aristofanove junakinje Lizistrate dobila nagradu Judita na prošlogosišnjem Splitskom ljetu. Uz nju, u ovoj ansambl predstavi igraju: Nives Ivanković koja je za ulogu Kalonike dobila Zlatni Studio, te Monika Vuco Carev, Katarina Romac, Anastasija Jankovska, Andrea Mladinić, Ana Marija Veselčić, Marjan Nejašmić Banić, Zdeslav Čotić, Luka Čerjan i Stipe Radoja.

Pacifizam, feminizam i ženski gnjev na momente su komični, a na momente istinski tragični začini Magellijeve redateljske zamisli koju dodatno potcrtava glazba Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević. Rad na predstavi i stihovi „kupi mi mama jedan mali rat“ Predraga Lucića inspiracija je koju je Mrle kasnije pretočio u, svima nam dobro poznatu, Mamu ŠČ njegovog Leta3!.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu premijerno će biti izvedene opera Tosca, balet Dora i Slava, Opera Gala koncert, koncerti renomiranih glazbenika u stilskom rasponu od rane do suvremene glazbe, dramske reprize i gostovanja mahom nagrađivanih nezavisnih produkcija, hvaljene baletne predstave kao što su, primjerice, spektakularni Decadance Baleta HNK u Zagrebu i mnoge druge vrhunske kazališne i koncertne produkcije.

Ulaznice za 69. Splitsko ljeto u prodaji su na blagajni HNK Split i online na festivalskoj internetskoj stranici https://www.splitsko-ljeto.hr. Ove godine vjernoj kazališnoj publici, pretplatnicima, umirovljenicima, studentima i učenicima organizator Festivala HNK Split nudi i znatne popuste na cijene ulaznica.

FOTO: Matko Biljak