Maestralna i duboko emotivna, najljepša među operama, Madama Butterfly ponovo na sceni HNK Split

Madama Butterfly Giacoma Puccinija ponovo je na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta Split. U četvrtak 10. studenog s početkom u 19.30 sati na sceni splitskog teatra, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, ansambl Opere HNK Split izvest će jedan od najpopularnijih i najizvođenijih opernih naslova u redateljskoj postavci Dražena Siriščevića koja je premijerno bila izvedena 2015. godine. U naslovnoj ulozi Cio-Cio San (Madama Butterfly) nastupit će sopranistica Daniela Schillaci, Pinkerton će biti tenor Max Jota, a Suzuki mezzosopranistica Terezija Kusanović.

Ostale solističke uloge tumačit će: Davor Radić, Vinko Maroević, Marko Lasić, Božo Župić, Vlatko belas, Mate Akrap i Barbara Sumić uz Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Madama Butterfly dio je tzv. “željeznog opernog repertoara” a mnogi je smatraju najljepšom operom uopće. Njezina cjelovitost i emotivnost postala je iznimnim kulturnim simbolom često korištenim i u drugim medijima popularne kulture. Opera je, tipično za velikog majstora opere Puccinija, lirski prozračna, suptilna i duboko emotivna, rafinirane instrumentacije. O popularnosti ovog opernog naslova sasvim dovoljno govori podatak kako ga je u 2022. čak 138 opernih kazališta širom svijeta izvelo ili planira izvesti.

Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija negdje početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Butterfly se život svodi na čekanje ljubljenog supruga koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete...

Premijeru u ožujku 2015. ispratio je gromoglasan pljesak publike i unisone kritičke pohvale.

Autorski tim predstave, pored dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Dražena Siriščevića čine scenograf  Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, Yuki Nakashima zadužena za scenski pokret, zborovođa Veton Marevci, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić te suradnica redatelja Jelena Bosančić.

Madama Butterfly na programu HNK Split je u četvrtak 10. studenog s početkom u 19.30, te u subotu 12. studenog u 18 sati.