Na Splitskom ljetu večeras izložba, predstava i koncert

Bogat ponedjeljak na 59. Splitskom ljetu, jer nakon otvaranja izložbe "Valovi" Vaska Lipovca u Galeriji Ivana Meštrovića, na rasporedu su još predstava i koncert. "Pismo iz 1920" predstava je Olivera Frljića koja gostuje na Tvrđavi Gripe u 21 sat. Kontroverznu predstavu nastalu u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i sarajevskog festivala MESS  kritika je nazvala još jednim „od projekata kojima Oliver Frljić, trenutačno najjače autorsko ime u teatarskim krugovima šire regije, doslovno šamara kazališnu publiku, ali i mnogo širu javnost".

"Pismo iz 1920." je premijerno izvedeno 2011, a u njoj igraju glumci: Saša Handžić, Adis Mehanović, Enes Salković i Slaven Vidak. Predstava je zabilježila preko 20 gostovanja u kazalištima i na festivalima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji  i Srbiji, a glumci, redatelj i ansambl dobili su više nagrada na festivalima i smotrama u regiji.

Istovremeno, Cantus Ansambl, prvi i najaktivnijeg hrvatski ansambl specijalziran za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, održat će pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša, koncert nazvan "Nove avanture" u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu. Na repertoaru su djela  Györgyja Ligetija i Gustava Mahlera, u čijem izvođenju će im se pridružiti četvero istaknutih solista, sopranistice Lidija Horvat i Tamara Franetović – Felbinger,  mezzosopranistica Ivana Srbljan i bas Ivica Trubić. Na prošlogodišnjem Splitskom ljetu Cantus Ansambl nagrađen je Juditom za izvođenje kompozicija splitskog skladateljskog kruga