Nagradu Porin za životno djelo dobili su Hrvoje Hegedušić i Davorin Kempf

Istaknutim glazbenicima statua će se uručiti na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu. Porin za životna djela dodijeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su glazbenik, skladatelj, producent i ton - majstor Hrvoje Hegedušić te pijanist i kompozitor Davorin Kempf. Prestižnu statuu Hegedušiću će uručiti Alfi Kabiljo, a Kempfu prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.

Hrvoje Hegedušić karijeru je započeo u grupi "Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića" 1957. godine. U narednim godinama bio je član skupine "Zagrebački vokalni kvartet" gdje je pjevao s Arsenom Dedićem, Anđelkom Kovačićem i Ivanom Bobincem te "Studio 64" . Paralelno je radio i na Radio Zagrebu kao ton - majstor gdje je ostao sve do 1984. godine. Hegedušić je poznat po tome što je jedan od rijetkih koji je uglazbio stihove najvećih hratskih pjesnika poput Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića... Za vrijeme Domovinskog rata objavljuje pjesmu "Vukovar", koja se ubraja u najveće uspješnice tog vremena. Nakon rata sa Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva internacionalni festival šansone Chansonfest. Početkom 2000. postaje direktor uspješnog festivala Zagrebfest. U karijeri je objavio šest albuma i višestruki je dobitnik nagrade Porin.

Njegov kolega Davorin Kempf diplomirao je glasovir, dirigiranje i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U SAD-u je magistrirao kompoziciju da bi 1990. godine dobio titulu Master of Arts. Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a godinama je bio i umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Njegove su skladbe izvodili na mnogim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je raznih glazbenih emisija za Hrvatski radio te dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Više o dobitnicima ovog priznanja pročitajte u tekstovima Siniše Škarice i Sanje Majer - Bobetko

Hrvoje Hegedušić

Davorin Kempf

Ovogodišnja svečana dodjela Porina održat će se u četvrtak, 17. ožujka u splitskoj dvorani Gripe uz izravan prijenos na 1. programu HTV-a. 

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Adriaticketa te na službenim stranicama: www.adriaticket.com .  

Sve ostale informacije i novosti o Porinu možete pratiti na službenoj stranici te na društvenim mrežama:

 
Službena stranica: www.porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Twitter: twitter.com/porinhr
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube:youtube.com/user/porinhr/videos