Najljepši baletni ulomci na Baletnim večerima na Sutipanu za početak plesnog programa 66. Splitskog ljeta

Plesni program 66. Splitskog ljeta, i ove godine nazvan Baletne večeri na Sustipanu otvorit će Balet HNK Split izvedbama Baletne gala-večeri u subotu i nedjelju 18. i 19. srpnja s početkom u 21 sat. Ulomcima iz omiljenih naslova klasičnog, neoklasičnog i repertoara suvremenog plesnog izraza publiku će, u magičnom ozračju baletne scene na otvorenom na Sustipanu, počastiti ansambl Baleta HNK Split, pojačan gostima, solistima Bavarskog državnog baleta iz Münchena i Baleta HNK u Zagrebu.

Najljepše stranice baletne literature otvorit će točka iz baleta Paquita uz glazbu Édouarda Deldeveza i Ludwiga Minkusa za koju je klasičnu koreografiju Mariusa Petipa prenijela Elena Nikolaeva, a u kojoj uz ansambl kao solisti plešu Bojana Lipovšćak i Daniel Hoek. Koreografija nazvanu L'amour  Eternel djelo je Ilira Kernija na glazbu Giulija Caccinija, talijanskog skladatelja kasne renesanse i ranog baroka, a otplesat će je duo Eva Karpilovska i Jurgen Rahimi. Slijedi varijacija Gopaka iz baleta Taras Buljba skladatelja Vasilija Solovjeva – Sedoja na koreografiju prema Rostislavu Zakharovu, a kao plesači u dvije će se izvedbe izmjenjivati Daniel Erchov Zayas i Isaiah Maness. Pas de deux Plava ptica iz baleta Trnoružica Petra Iljiča Čajkovskog otplesat će Nozomi Miura i Ivan Boiko na koreografiju Mariusa Petipa. Slijedi pas de deux Diana i Acteon iz baleta Esmeralda Cesarea Pugnija a u koreografiji prema Agrippini Vaganovoj plešu Hazuki Tanase i Jurgen Rahimi. Prvakinja splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić izvest će kratak balet Smrt labuda koji je, na glazbu Camille Saint-Saensa, posebno za veliku Anu Pavlovu koreografirao Mihail Fokin. Gostujući plesači iz Bavarskog državnog baleta iz Münchena, Albanac Ariel Merkuri i Brazilka Carollina De Souza Bastos izvest će točku nazvanu Tango Between Us na glazbu Astora Piazzolle po koreografiji Mageda Mohameda, a Souls Touching, koreografiju plesača splitskog Baleta Igora Gluškova uz glazbu popularnog panamskog skladatelja Carlosa Elete Almarana izvest će Nozomi Miura i Yuto Mutai. Kao koreograf predstavit će se još jedan plesač Baleta HNK Split, Aaron Kok čiju će koreografiju Venatus izvesti ansambl od osam plesača, među kojima je i sam koreograf, na glazbu suvremenog poljskog skladatelja Szymona Brzoske. Gala-večer zaklujučuju ulomci iz baletnih predstava koje je posljednjih godina splitska publika mogla vidjeti u izvedbi baletnog ansambla HNK Split. Ples s ružama iz baleta Gusar Adolphea Adama na koreografiju Aivarsa Leimanisa otplesat će Ingeborg HendrikxAnastasija Boiko, Hyejin Kim, Yezi Jung i Yuto Mutai. Duet Carmen i Escamilla iz baleta Carmen Rodiona Ščedrina koreografkinje Valentine Turcu izvest će Irina Čaban Bilandžić i Ivan Boiko, a večer će zaključiti Eva Karpilovska i Ariel Merkuri izvedbom pas de deux Kitri i Basilija iz baleta Don Quijote Ludwiga Minkusa po koreografiji Valentine Ganibalove.

Koreografije su prenijeli baletni majstori Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina i Lev Šapošnikov, a oblikovatelji svjetla i tona su Branimir Bokan i Petar Ivanišević.