Nova prigoda za pogledati vječni "Spli'ski akvarel"

Opereta Spli'ski akvarel Ive Tijardovića vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama 4, 5, 9. i 10. svibnja. Najpopularnija splitska predstava, zasigurno najglasovitije kazališna predstava o Splitu čiji je glavni lik „splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo ponovno će igrati na pozornici matičnog kazališta uoči i neposredno nakon Svetog Dujma, najveće splitske fešte.

Izvedbama će ravnati maestro Hari Zlodre, redatelj je Krešimir Dolenčić, a u glavnim ulogama svima već dobro poznatih likova Tome i Jovane, Marice i Tonča, Perine i Lešandra nastupit će Ratomir Kliškić, Tajana Jovanović, Valentina Fijačko Kobić, Vladimir Garić, Jelena Bosančić i Goran Marković uz ostale soliste i članove Zbora HNK Split i orkestar splitske Opere.

Spli'ski akvarel od svoje je praizvedbe u Splitu 1928. pa do današnjih dana bila i ostala jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova grada. Već je na početku svog scenskog života doživjela nepodijeljen uspjeh, da bi s vremenom postala jedna od najvažnijih sastavnica mita o Splitu kao gradu teatru, gradu konfužjuna, pjesme i vica.U povodu premijere aktuelne predstave 2008. redatelj Krešimir Dolenčić zapisao je sljedeće riječi: „Akvarel zapravo kao musical ili operetno djelo i ne postoji.

On je neprekidno na repertoaru grada Splita. (…) Ne događa se Spli'ski akvarel u kasnim dvadesetim godinama. On se događa stalno…“ Ova glazbena priča u tri čina s hepiendom o ljubavi između Marice i Tonča, dvoje mladih iz sirotinjskoga Velog Varoša, kulminira u glasovitom splitskom karnevalu, po kojemu je Split dvadesetih godina prošlog stoljeća, po riječima samog Tijardovića bio „odmah poslije Rija i Sanrema“. Kao takva, predstava je uvijek bila omiljena kod publike i, s tek manjim pauzama, više-manje je stalno prisutna
na repertoaru splitskog kazališta. No, uspjeh inscenacija i u drugim gradovima, primjerice Zagrebu, dokazala je vrijednost ove operete, kojoj je maestro Tijardović autor glazbe i libreta.

Pored dirigenta Zlodre i redatelja Dolenčića autorski tim predstave čine i scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, koreografkinja Snježana Abramović Milković, oblikovatelj svjetla i projekcija Deni Šesnić i zborovođa Ana Šabašov. Ulogu starog batelanta Tome Sale tumači Ratomir Kliškić, njegova žena Jovana je Tajana Jovanović. Njihova kći Marica bit će Valentina Fijačko, njen ljubljeni Tonči Vladimir Garić. Komični par Perinu i Lešandra igrat će Jelena Bosančić i Goran Marković. U brojnom glumačko-pjevačkom ansamblu tu su još Tonči Banov, Ivan Jakus, Nikša Arčanin, Duje Grubišić, Marjan Nejašmić Banić, Marko Petrić, Mirko Kraljev, Joško Ševo, Ratko Glavina, Miroslav Ljubičić i brojni drugi.

Sve izvedbe započinju u 20 sati.