Novogodišnji bal u Hrvatskom domu Split: Prepustite se neodoljivoj glazbi obitelji Strauss

Hrvatski dom Split u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i ove će godine prirediti Novogodišnji bal u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića 28. prosinca 2023. s početkom u 20 sati. Na koncertu će solisti i simfonijski orkestar Harkivskog nacionalnog akademskog kazališta opere i baleta M.V. Lisenka / Skhid Opera pod ravnanjem dirigenta Dmitra Morozova, zaslužnog umjetnika Ukrajine, izvoditi djela J. Straussa. Uz bal, Hrvatski dom Split ove je godine organizirao i plesne radionice u foyeru Koncertne dvorane Ive Tijardovića, besplatne za parove koji su kupili ulaznicu za Novogodišnji bal.

Vječno mlada, živahna, a opet nostalgična, glazba bečkog valcera iz pera skladatelja obitelji Strauss i njihovih suvremenika ujedno je i podsjetnik na kulturno nasljeđe srednje Europe, koje osim na glasovitim Novogodišnjim koncertima u bečkom Musikvereinu, njeguju i mnogi drugi ansambli, solisti i dirigenti diljem Europe.

I ove sezone, Hrvatski dom Split poziva publiku da se prepusti neodoljivom zanosu trodobnoga ritma, dočekujući umjetnike iz ukrajinskog grada Harkiva, koji će izvesti najljepše valcere, koračnice i operetne arije Johanna Straussa sina i Johanna Straussa sina, kao i pjesmau Richarda Straussa, jedinoga koji ne pripada dinastiji skladatelja valcera.

„Posebnost koju ovogodisnji bal donosi je ples u izvedbi KUD Jedinstva, koji više od sto godina plešu potomci nekadašnjih iseljenika. Riječ je o hrvatskom salonskom kolu za koje je 1842. glazbu skladao Vatroslav Lisinski, a prvu koreografiju potpisao stanoviti Marko Bogunović, natporučnik brodske krajiške pukovnije, sve u zanosu ilirskog preporoda.“ – poručila je ravnateljica Hrvatskog doma Split Vanesa Kleva.

Dirigent Dmitro Morozov, koji nosi titulu Zaslužnog umjetnika Ukrajine, predvodi koncert u kojem sudjeluju solisti i Simfonijski orkestar Harkivskog nacionalnog akademskog kazališta opere i baleta M. V. Lisenko / Skhid Opere.

Pridružuju im se solisti sopranistica Olena Širjaeva, zaslužna umjetnica Ukrajine i mezzo-sopranistica Anna Danich. Sopranistica Elena Shiryaeva studirala je na Nacionalnoj glazbenoj akademiji u Kijevu, postavši potom solistica Državnog simfonijskog orkestra Ukrajine. Tijekom bogate karijere izvela je i snimila više od dvije stotine djela za televiziju i radio.

Mezzosopranistica Anna Danich završila je pjevanje na Danskoj kraljevskoj glazbenoj akademiji, te na Akademiji Sibelius u Helsinkiju. Karijeru je počela kao mlado-dramski sopran, pjevajući u Finskoj nacionalnoj operi, Opernom festivalu u Savonlinni i Rialto teatru u Kopenhagenu, a u prethodnoj sezoni pjevala je Erdu u Siegfriedu u operama u Zürichu i Düsseldorfu, te Amneris u Latvijskoj nacionalnoj operi.

Ulaznice za Novogodišnji bal možete pronaći na ovoj poveznici.

FOTO: Maja Prgomet