Evo kompletan program ovogodišnje Noći muzeja

Bliži se zadnji petak u siječnju a s njim u Hrvatsku dolazi 9. noć muzeja. Manifestacija koja je pokrenuta u Njemačkoj 1998., a kod nas 2005., u petak, 31.01.2014. u 18 sati besplatno otvara vrata od preko 200 muzeja i ostalih kulturnih ustanova. I Split je jedan od 100 gradova i mjesta u Hrvatskoj čiji će muzeji i kulturne ustanove svima poželjeti dobrodošlicu, a sve detalje vezane uz ovu manifestaciju na nacionalnoj razini možete pronaći na službenoj stranici Noći muzeja. Evo i potpuni program...

Arheološki muzej u Splitu
Za posjetitelje manifestacije Noć muzeja 2014 Arheološki muzeju u Splitu omogućio je prodaju muzejskih publikacija po sniženim cijenama (popust 50%) .

18:00 - 24:00
Stručno vođenje po grupama kroz stalni postav
Muzejski kustosi će voditi posjetitelje manifestacije Noć muzeja 2014. po grupama kroz stalni izložbeni postav postavljen u prizemlju zgrade Arheološkog muzeja u Splitu i lapidariju

18:00 - 01:00
GLAZBENI PROGRAM

19:00     
IZLOŽBA otvaranje izložbe fotografija


Atelje Vasko Lipovac
“Spomenik koji nas je posvadio” Tema Noći muzeja u Ateljeu Vaska Lipovca je spomenik Draženu Petroviću u Lausanni.

18:00 - 23:00    
IZLOŽBA Spomenik Draženu Petroviću u Olimpijskom muzeju
Spomenik Draženu Petroviću Vasko Lipovac je izradio 1995. godine za Olimpijski muzej u Lausanni. Tim spomenikom Međunarodni olimpijski odbor odao je izuzetnu počast velikanu hrvatske i europske košarke za sportska dostignuća i promicanje olimpijskih vrijednosti. Dug put od ideje do realizacije spomenika, prekidan raznim prijeporima, biti će prikazan kroz originalne skice, makete te film i fotografije. Stručno vodstvo bit će u 18, 20 i 22 h.

23:00 - 00:30
GLAZBENI PROGRAM Koncert grupe New Gondoliers
Gentleman pop from Split


Centar za kulturu Zlatna vrata

20:00 - 20:10
Projekcija filma "Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom na Peristilu"
Redatelj: Milan Marjanović, 1929. godina, trajanje 7,45 min

20:10 - 20:30
Projekcija filma "Sunčani Split"
Redatelj: Aleksandar Gerasimov,1938. godina, trajanje 10,40 min

08:00 - 20:30
Izložba: PREMIJERE 40
Izložba slika Ide Skoko. Misao koju autorica isprepleće u mrežu znakova lova, čišćenja, spremanja, serviranja, jedenja, bacanja, pa nanovo ulova, pripremanja, hranjenja, odbacivanja. Opetovanih znakova koji tako umreženi, stvaraju sliku o krugu ribe kojeg ona vječno prolazi sliku koju autorica promatra od malena.


Etnografski muzej Split
Prigodna prodaja muzejskih publikacija, kataloga i časopisa, uz značajno snižene cijene    18:00 - 01:00
Razgledanje stalnog postava i izložbe "Himalaja Stipe Božića"
Posjetitelji slobodno razgledati stalni postav i izložbu, te mogu kustose pitati o raznim temama koje se tu obrađuju.

21:00 - 22:00
Predavanje alpiniste i autora Stipe Božića o usponu na Himalaju, uz video i slikovni materijal

21:30, 22:30, 23:30
Dvadesetominutni mačevalački performans Povijesne postrojbe Kliški uskoci na trgu ispred muzeja

22:00 - 23:00     
Predavanje Udruge studenata Toma Arhiđakon o temama iz života staroga Splita

18:00 - 01:00
Prodajna izložba Udruge "Zvono" i Udruge" Srce", sredstva idu u humanitarne svrhe


Dom mladih

18:00 - 23:00
IZLOŽBA Jadranko Runjić, „Leksikon“
slikarska serija 1 - 90, akril/medijapan, dim 40x40, 2013. Izložba je koncipirana od slika abecedno podijeljenih u skupine koje se nižu u neprekinutom nizu galerijskog postava. Motivi koji se jedva naziru sa svijetlih podloga prizori su osoba, pojmova, predmeta, biljaka... preciznije njihovi neobični spojevi koji su se jedni do drugih slučajno našli zakonom abecedne sistematizacije leksikona odnosno enciklopedijskog rječnika. Spomenuta forma, kao primjer metodičnosti i preglednosti u tumačenju svijeta i simbol cjelovitosti znanja, autoru je tematski okvir za razmišljanje o značenju u slikarskom mediju, načinima obrade podataka, sistematizaciji znanja i stvarnosti.

20:00 - 23:00
GLAZBENI PROGRAM Radio KLFM Sound System
Sudionici (DJ-evi) s Radija KLFM-a puštat će glazbu tijekom večeri.
Galerija Studio Naranča

Galerija Studio Naranča izlaže u svom prostoru  četiri velika umjetnika hrvatske moderne i suvremene umjetnosti – Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Miroslava Šuteja i Ede Murtića.
Voditelj galerije i kustos izložbe će biti tijekom Noći muzeja u galerijskom prostoru na raspolaganju posjetiteljima.    

18:00 - 01:00     
IZLOŽBA "Džamonja, Lipovac, Murtić, Šutej"
Galerija Studio Naranča skupnom izložbom Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića, Miroslava Šuteja slavi trideset godina djelovanja. Izložba je koncipirana kao hommage četvorici velikih umjetnika hrvatske suvremene umjetnosti koji su imali samostalne izložbe u trideset godina djelovanja galerije. Na izložbi je predstavljen izbor iz opusa svakog umjetnika - skulpture, grafike, ulja na platnu i gvaševi. Izložen je izbor iz opusa svakog od ovih umjetnika. Iako različitog umjetničkog rukopisa izabrana djela ova četiri velika imena hrvatske umjetnosti svojim senzibiltetom i modernitetom se izvrsno uklapaju u kontekst prostora galerije Studio Naranča. Između postavljenih djela i izložbenog prostora postoji nepobitna komunikacija i veza djela, umjetnika koji predstavljaju vrhunac hrvatske umjetnosti, kao što i zauzimaju važno mjesto u svjetskoj povijesti moderne umjetnosti.


Galerija umjetnina Split

18:00 - 01:00
IZLOŽBA Stalni postav


Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Građani koji se u okviru manifestacije „Noć muzeja 2014.“ dana 31. siječnja 2014. godine u vremenu od 08.00 do 22.00 sata prvi put upišu u Gradsku knjižnicu Marka Marulića Split ostvaruju pravo na popust.

08:00 - 22:00     
IZLOŽBA eksponata iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Marka Marulića Split
Gradska knjižnica Marka Marulića Split se i ove godine uključila u manifestaciju Noć muzeja s ciljem promoviranja i popularizacije splitske kulturne baštine izložbom dijela eksponata  iz Zavičajne zbirke koja obuhvaća:
1. Donacije obitelji Radica, Grisogono i Buj:
Vaketa ili oputa (19. st) – pergamenski svitak, duguljasta traka izrađena od kravlje kože na kojoj su ispisana imena i prezimena članova 170 splitskih obitelji, koja su se stoljećima upisivala u Bratovštinu Sv. Križa u Velom Varošu.
Jedanaest bilježnica rukopisnih kuharskih recepata Eme Zuppa Grisogono s početka XX. stoljeća.
Notni zapisi koji sadrže rijetka djela velikih hrvatskih skladatelja kao što su Ivan Zajc, Josip Hatze te zbirku narodnih pjesama koje je sakupio poznati etnomuzikolog i glazbeni povjesničar Franjo Kuhač.
2. Grafička zbirka razglednica koja sadrži 1000 razglednica Splita iz prve polovice XX. stoljeća (od 1900. do 1945.), te predstavlja veliku dokumentarnu vrijednost s obzirom na temu i vrijeme.


Hrvatski pomorski muzej Split

Svim posjetiteljima Noći muzeja nude se muzejske publikacije po sniženim cijenama 30 – 70%.    18:00 - 01:00     
IZLOŽBA "Prinove u fundusu Hrvatskog pomorskog muzeja Split"
Izložba će predstaviti predmete kojima je fundus obogaćen proteklih godina. Riječ je uglavnom o darovanim predmetima.

18:00 - 01:00
Simbolični početak obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata
U godini u kojoj obilježavamo Stogodišnjicu rata simbolično ćemo otpočeti s događanjima koja slijede tijekom 2014. godine.

18:00 - 01:00     
DRUŽENJE Razgovor ugodni s kustosima
Kustosi će zainteresiranoj publici odgovarati na pitanja.
 

Muzej grada Splita

Za vrijeme trajanja Noći muzeja 2014. godine na recepcijama Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović biti će prodaja muzejskih suvenira i publikacija po promotivnim cijene. Naši djelatnici će Vam tijekom cijele večeri biti na raspolaganju za sve potrebne informacije.

18:00 - 01:00
Posjet stalnom postavu Muzeja grada Splita (Paplićeva 1, Split)

18:00 - 01:00
Posjet stalnom postavu Galerije Emanuel Vidović (Poljana kraljice Jelene bb, Split)

18:00 - 01:00    
Izložba Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (Papalićeva 1, Poljana kraljice Jelene bb)
Kako je izgledao Split u prošlosti? O tome vjerno svjedoče likovni prikazi Splita koji se čuvaju u fundusu Muzeja. Te vrijedne umjetničke radove Muzej grada Splita predstavlja na izložbi Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita. Prije pojave fotografije, vedute su kao realistički prikazi grada ili njegovih dijelova bile važna dokumentacija o njegovom izgledu. Portreti grada omogućuju nam da uživamo u otkrivanju promjena na licu grada kroz stoljeća, ali i da upoznamo na koje su sve načine različiti domaći i strani umjetnici viđeno i doživljeno prenosili na svojim slikama, grafikama i crtežima. Izložba je postavljena u Muzeju grada Splita (radovi od 16. do 18. stoljeća) i Galeriji Emanuel Vidović (radovi iz 19. stoljeća).

18:00 - 01:00    
Otvorenje izložbe dječjih radova PORTRET MOG GRADA (Galerija, Dioklecijanova bb)
Izložba predstavlja dječje radove nastale tijekom edukativnih radionica uz izložbu Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita. Na radionicama su sudjelovala djeca u dobi od 6 do 12 godina. Uz stručno vodtsvo po izložbi, proučavali su grafike, crteže i slike, postavljali pitanja i zajedno tražili odgovore te na kraju svoje dojmove o splitskim vedutama kreativno interpretirali u likovnim radovima. Bilo je važno zabaviti se, pritom nešto naučiti o splitskim vedutama iz prošlosti i osjetiti umjetičku slobodu u stvaranju svojeg portreta grada.

18:00 - 01:00
Prezentacija kulturne baštine putem Smart Guide-a multimedijalnog besplatnog vodiča kroz stalni postav Muzeja grada Splita
Muzej Grada Splita priča priču o povijesti Grada – ne samo kroz izložene eksponate, već i kroz gotovo 200 audio-zapisa i galerija fotografija koje su svim posjetiteljima Muzeja dostupne putem Smart Guide platforme na njihovim „pametnim“ telefonima na hrvatskom i engleskom jeziku. Zahvaljujući ovom iskoraku Muzej Grada Splita u području prezentacije kulturne baštine, eksponati (uključujući tu i samu zgradu Muzeja) oživljavaju ispred očiju posjetitelja vodeći ga „za ruku“ kroz povijest Grada i njegov razvoj od pretpovijesnih vremena, preko razdoblja rimske vladavine, pa do sve do današnjih dana. Smart Guide vodič posjetitelje informira, ali i u punoj multimediji prezentira svaku informaciju – i to koristeći najmoderniju Wi-Fi tehnologiju koja ne ograničava broj istovremenih korisnika usluge ili količine sadržaja.

19:00 - 20:00
Stručno vodstvo po izložbi Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (Papalićeva 1)

19:00 - 01:00
Cjelovečernja projekcija četiriju muzejskih multimedijalnih izdanja u produkciji Muzeja grada Splita nastalih u posljednje dvije godine. Sva izdanja predstavljaju relevantne teme kojima se Muzej bavi i građu iz fundusa. Projekcija sljedećih izdanja održavat će se u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita: Gaius Aurelius Valerius Diocletianus i njegova palača u Splitu (16 minuta), Portreti grada – splitske vedute od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (23 minute), Split iza kantuna – spli'skim dvorima i pjacetama, kalama i valama od 1860. do 1960.godine (106 minuta) i Na Merjan su drače (26 minuta).

21:30 - 00:00
Glazbeno-zabavni dio programa - nastup Martine Thomas & Black Coffee
Martine Thomas je američka pjevačica, a Black Coffee poznati splitsko-zadarski jazz sastav. Njihov program se sastoji od poznatih funky i pop kompozicije autora kao što su Michael Jackson, Stevie Wonder, Sade, Aretha Franklin i drugi, te jazz i blues standarda. Grupa u ovoj postavi nastupa od 2011. na pozornicama Hrvatske, Austrije, Italije i susjednih zemalja. Svakako treba izdvojiti nastupe na jazz festivalima kao što je renomirani Liburnija Jazz Festival. Grupa je poznata i po obradama nekih evergreena hrvatske glazbe u kojima na originalan način objedinjuju različite stilove, kreirajući svoj originalni izričaj. To potvrđuju i kooperacije s umjetnicima kao što su Zlatan Stipišić Gibonni ili pokojni legendarni jazz glazbenik Boško Petrović.


Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Prodaja muzejskih izdanja po promotivnim cijenama

18:00 - 01:00    
IZLOŽBA Arhiv u kamenu

18:00 - 01:00
IZLOŽBA Starohrvatska riznica

18:00 - 01:00
IZLOŽBA Crkvine - Cista Velika

18:00 - 19:30
Likovna radionica

20:00
Meštrovićeva "Povijest Hrvata"
Jedna od najpoznatijih skulptura Ivana Meštrovića - ”Povijest Hrvata” danas se privremeno nalazi u Beogradu, u parkovnom paviljonu dvorca Karađorđevića na Dedinju. Kipar ju je, kako je poznato, namijenio ambijentu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Tako to naime, stoji u nekoliko njegovih pisama. Tako u pismu Mihovilu Abramiću, 25. lipnja 1953. godine piše: ...Da nešto nezaboravim kad je govor o tom Muzeju. Vi se sjećate da sam bio u svoje vrijeme izradio jednu sjedeću figuru sa jednim fragmentom na krilu koju sam nazvao "Hrvatska Povijest". Ta je stvar imala doći u Muzej hrvatskih starina koga su trebale u Kninu podići Savska i Primorska banovina, nu kada je ta ideja propala ova stvar je svršila u vili Kralja Aleksandra na Dedinju. Sada kad će se napokon taj Muzej ostvariti u Splitu, ja držim da ova skulptura prvenstveno spada u Muzej hrvatskih starina u Splitu, i da se smjesti negdje na ulazu u Muzej... a u pismu Vinku Nikoliću, 22. svibnja 1960. godine i ovo: ...Pok. kralj Aleksandar je saznao za ovu figuru, tražio fotografiju i izjavio, da mu se kip vanredno dopada i da bi ga želio kupiti. Kad sam mu objasnio za koju je svrhu napravljen, on je izjavio, da ga želi imati i privremeno postaviti u poseban paviljončić kraj svoje Vile na Dedinju, a kad se muzej napravi, da će ga onda pokloniti muzeju. S Aleksandrom se doskora desilo, što se desilo, a figura u mramoru ostala je na Dedinju, a ja joj ne znam dalju sudbinu. Na moju sugestiju nadležnim vlastima, da je se prenese u Split, u Muzej hrvatskih starina, netom zgrada bude gotova, nisam dobio odgovor, ali držim, da u tome ne će biti teškoća... Splitski susjedi, ”Galerija Meštrović”, koja je prošle godine nizom uspješnih manifestacija, obilježavala 130. godišnjicu rođenja Ivana Meštrovića i „Muzej hrvatskih arheoloških spomenika“, koji je u prošloj godini obilježio 120. godišnjicu utemeljenja, događajem u ”Noći muzeja 2014. godine" žele podsjetiti na ovu, još uvijek neostvarenu želju Ivana Meštrovića.

21:00 - 22:00     
PREDAVANJE Sat forenzike u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika
Upoznajmo se s biološkom antropologijom, znanošću koja proučava koštane ostatke čovjeka. Traume, bolesti, prehrana te razne aktivnosti često ostavljaju tragove na kostima pomoću kojih biološki i forenzični antropolozi rekonstruiraju događaje koji su se dogodili tijekom života, ali i smrti. Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović Željana Bašić, dipl. ing Ivana Anterić, dipl. arh. Institucija: Sveučilišni odjel za forenzične znanosti

22:00 - 22:30
PROJEKCIJA Izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma: "Ponovno pronađeni parfem”, Luc Ronat, 27’
O Pompejima i raznim drugim lokalitetima u Italiji arheološka će otkrića, svako na svoj način, proširiti saznanja o parfemima koji su se proizvodili i upotrebljavali u antici. Arheolog Jean-Pierre Brun iz Centra Jean Bérard i kemičar Xavier Fernandez iz LCMBA-e udružuju se u projektu kojim će pokušati ponovno proizvesti mirisne sastojke tisućljetnog ružinog parfema iz Italije.

22:30 - 23:00
PROJEKCIJA Izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma: “Putovanja klaustra”, Henri-Louis Poirier, 18’
Opatija Gellone koju je osnovao Vilim, ratnik i veliki putnik, prošla je kroz stoljeća neobične promjene. Njen bogato ukrašen klaustar - jedno od čuda srednjega vijeka -pronalažen je uzastopno: profaniziran (Vjerski ratovi), napušten i prodan (Revolucija), raštrkan (“Kabinet čudesa”) i naposljetku ponovo otkupljen i postavljen na američki način u Muzeju klaustara u New Yorku 1911. g. Danas u Francuskoj, arheolozi i računalni stručnjaci pokušavaju u 3D tehnici rekonstruirati nestali klaustar, vraćajući na izvorno mjesto njegove ukrašene dijelove.

23:00
PROJEKCIJA Predromaničko svjetlo, Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku, Vedran Kundić
Djelo je nastalo u sklopu diplomskog zadatka na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, usmjerenja Konzervacije restauracije kamena, pod mentorstvom Ive Donellija i Mione Miliša. Pri izradi replike pluteja (koji izvorno potječe iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku, a danas se nalazi u crkvi sv. Nikole na Prijekome u istom gradu) korištena je izvorna tehnika i tehnologija, a upotrijebljen kamen je svojstvima i izgledom vrlo blizak materijalu izvornika. Cijeli kamenoklesarski posao je dokumentiran tehnikom stop animacije da bi se ukazalo na mogućnosti navedene tehnike u dokumentiranju restauratorskog zahvata na kulturnom dobru, dok je mapiranje videa na gotov kameni artefakt primjer vizualne prezentacije restauratorskog zadatka, te jedan oblik nedestruktivne restauracije. Osim navedenog, video instalacija ima za cilj odvesti um promatrača u meditativno, skoro hipnotizirano stanje svijesti, ukazati na boju i svijetlo kao dva vrlo bitna elementa predromaničke umjetnosti (ali i života čovjeka tog vremena uopće), istovremeno ostavljajući dovoljno mjesta za imaginaciju, razmišljanje i zamišljanje. U izgradnji jedne takve atmosfere vrlo važan element je i muzika, odsvirana na hang drum-u, posuđena od Davidea Swarupa, koja promatrača dodatno uvlači u priču..

18:00 - 01:00
IZLOŽBA Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača
Povodom obljetnice Prvog muzeja hrvatskih spomenika u Kninu 24. kolovoza 1893. godine, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika pripremio je izložbu Srednjovjekovna arheološka baštinaotoka Brača. Izložba se sastoji od fotografija nepokretnih spomenika kulture od kojih se posebno ističu ranosrednjovjekovne crkve, dvadeset i dvije, od čega ih je osamnaest pod krovom. Time se Brač sa svojim ranosrednjovjekovnim crkvama izdvaja među mnoštvom naših otoka, pa i kopnenih područja, kako po brojnosti na ograničenu prostoru, tako i po sačuvanosti. Te su crkve relativno male, pravokutne osnove s četvrtastom ili polukružnom apsidom, građene od nepravilno lomljena kamena, vezana obilnom žbukom, pokrivene kamenim pločama i ožbukane izvana i iznutra.


Muzeji Ivana Meštrovića – Galerija Meštrović

Suveniri i publikacije prodavat će se po promotivnim cijenama. U vrtu Galerije posjetitelje će dočekati topli i osvježavajući napici.

18:00 - 01:00
Stalni postav remek djela Ivana Meštrovića u Galeriji Meštrović

18:00 - 20:00
Otvorenje izložbe crteža, slika i skulptura nastalih na radionicama MALI MEŠTAR koje su se odvijale u sklopu akcije "JUUU-HUUU! Praznici su, idemo u muzeje" i pod vodstvom muzejskog pedagoga-pripravnika Ivane Kurta. Svim sudionicima radionica dodijelit će se prigodne diplome.

20:00 - 01:00
IZLOŽBA MEŠTART: Petar Barišić i Loren Živković Kuljiš – TRANZICIJE
Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu u cilju aktualizacije i novog čitanja opusa Ivana Meštrovića kroz suvremene umjetničke izričaje. MEŠTART u Galeriji Meštrović čini poveznicu između Meštrovićevih djela i ideja i aktualnih kreativnih stremljenja renomiranih suvremenih umjetnika Petra Barišića i Lorena Živkovića Kuljiša. Predstavljanje kataloga izložbe i razgovor s umjetnicima, koji će voditi kustosica izložbe, Barbara Vujanović održat će se u 20:00 i 22:00 sata.


Podrumi Dioklecijanove palače    

18:00 - 22:00
Stručno vodstvo za posjetitelje od strane turističkih vodiča u periodu od 18:00 do 22:00 sata svakih sat vremena.


Prirodoslovni muzej i zoološki vrt

Za najmlađe će se pripremiti prigodne „putovnice“ za istraživače muzeja koje će djeca moći ispunjavati kod kuće te ih naknadno donijeti u muzej. U putovnicu djeca trebaju upisati svoje ime, nacrtati omiljenu životinju ili predmet kojeg su vidjeli u muzeju, nacrtati sebe te ispuniti ono što se može raditi u muzeju.

12:00 - 01:00
STRUČNO VODSTVO
1. Ratnici podzemlja.
Izložbom se prikazuje dio špiljske recentne (kukci, škorpioni, šišmiši, čovječja ribica…) i fosilne faune (fosilizirani ostaci kralježnjaka – sisavaca iz fundusa Prirodoslovnog muzeja).
Svakih sat vremena u muzejskoj špilji ugasit će se svjetla i 20 posjetitelja dobit će priliku na poseban način zaviriti u tajni podzemni svijet, bit će pravi speleolozi i otkriti životinje koje obitavaju u našim špiljama, ali i one koje su tu nekoć živjele.
2. Raznolikost morskih ribolovnih alata u Hrvata.
Izložba će se otvoriti 31.1.2014. u 12.00h. Izložba prikazuje umanjene vjerodostojne modele različitih vrsta udičarskih ribolovnih alata,vrša, ostiju,  mreža stajačica, okružujućih mreža, plivarica, vrša, ostiju i slično od kojih je većina namjenjena lovu samo pojedine riblje vrste, pa stoga i nose takva imena (srdelara, girarica, iglicara, palimidara, jastogara i sl.).
3. Malakološka zbirka Bakotić
Zbirka sadrži primjerke kućica mekušaca iz Jadrana i tropskih mora, prekrasne koralje, spužve i bodljikaše.
Uz zvukove mora posjetitelji će razgledati jednu od najbogatijih malakoloških zbirki.

19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 i 00.00.
Projekcije dokumentarnog filma Otvoreno more autora Ante Žuljevića i Draška Holcera. Trajanje filma je 50 min.


Stara gradska vijećnica

U Noći muzeja pogledajte izložbu “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”.    

18:00 - 01:00
Izložba petnaest originalnih printova australskih Aboridžina pod nazivom “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”. Ova umjetnička djela dio su slabo poznate tradicije aboridžinske vizualne umjetnosti koja se odnosi na yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.
Sveučilišna knjižnica u Splitu

Zainteresirani posjetitelji moći će nabaviti izdanja SKS po povoljnoj cijeni.    

18:00
Stalni postav Odjela specijalnih zbirki: Put u središte riznice
Navedenom izložbom SKS predstavit će neke od rariteta iz zbirke Dalmatica Odjela specijalnih zbirki u originalnim izdanjima i reprintima vezano uz povijest Splita, nakladničke znakove i ilustracije iz zbirke knjiga tiskanih u 16. i 17. stoljeću.
 

Fotoklub Split (Marmontova 5)

Otvorenje izložbe fotografija Veljka Martinovića "Novinski momenti" u 20h
Druženje s posjetiteljima do 1h