Otvorenje izložbe Rafaela Medine "Transbrasil" u Domu mladih Split

U sklopu programa qIZLOŽBE, 27. kolovoza u 21 sat u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba fotografija Transbrasil fotografa Rafaela Medine. Serija fotografija 5 trans žena iz Brazila, Naomi, Ellie, Catarina, Galba i Williane, rezultat su bliskog odnosa fotografa s fotografiranim osobama. Fotografije donose slike sadašnjosti koje se preklapaju s afektivnim sjećanjima. Istovremeno, afirmativne fotografije kontrapunkt su slučajevima cenzure i progona koje trans osobe nerijetko doživljavaju u Brazilu te time osobno postaje i političko. Izložba se može razgledati do 5. rujna po dogovoru. 

Ova delikatna serija analognih fotografija i fotografija s dvostrukom ekspozicijom negativa prikazuje osobna iskustva, osjećaje i naklonosti Rafaela Medine prilikom prvog posjeta rodnom gradu Rio de Janeiru u Brazilu nakon četiri godine života u Berlinu u Njemačkoj. Došavši natrag u rodnu grudu kao sin, a istovremeno i stranac, ganut čudnovatim osjećajima koji su se u njemu pobudili, Medina je razvio ova djela: „Osjećam se kao da sam jučer bio tu, a istovremeno kao da nikad nisam ni bio“.

„Vrtoglavicom“ naziva ono što je osjetio kad je ponovno vidio krajolike i mjesta iz prošlosti svog života, kao i prijatelje koji su nekoć bili cisrodni muškarci i koji su u kratkom vremenu postali žene. Fotografirao je tu skupinu prijateljica, Naomi, Ellie, Catarinu, Galbu i Williane, i to u intimnim prostorima i situacijama, svaku sa svojim posebnostima i bez očekivanih klišeja o životima transrodnih osoba. Slike prikazane u izložbi Transbrasil proizlaze iz nostalgičnog i poznatog pogleda koji na fotografiju prenosi prošlost u sadašnjosti, kao i afektivna sjećanja u kojima se miješaju sjećanja i noviteti.

Prije nego što se preselio u Njemačku, Rafael Medina je tijekom svog boravka u Brazilu bio aktivan u podzemnoj queer kulturnoj sceni u Riju, fotografirao je događaje, organizirao zabave i uređivao časopis o pozitivnom pogledu na gola muška tijela. U ovoj seriji fotografija fokusira se na vidljivost transrodnih osoba izvan egzotike ili etiketa. Svojim znalačkim pogledom lišenim predrasuda, fotograf pristupa fotografijama kao posjetitelj, osoba od povjerenja i autor. Istodobno, veličina fotografskih printova s nostalgičnim teksturama pruža gledatelju sveobuhvatnu ideju bliskosti. Međutim, interakcija s vintage fotoalbumom koji nije dostupan javnosti, u kojem se nalaze ostali portreti s izložbe u manjem formatu, pruža još intimnije iskustvo.

Osim vremenske tranzicije, fotografije prikazuju subjekte i tijela koja su prošla tranziciju tijekom LGBTQIA+ reafirmacije u Brazilu, suprotstavljajući se bezbrojnim slučajevima cenzure, progona i istrebljenja ljudi iz ove skupine. Ova izložba, izgrađena na osjećajima, ne napušta svoju političku pozadinu koja ne proizlazi iz pogleda aktivista, već iz pogleda umjetnika, prijatelja i suučesnika koji samouvjereno prikazuje modele na njihovom vlastitom teritoriju.

Naslov ove serije fotografija referira se na brazilske trans žene, a igrom slučaja i na brazilsku zrakoplovnu tvrtku s istim imenom i iznenađujućim duginim logotipom, koja je bankrotirala 2000-ih. S obzirom na konzervativni i retrogradni val u politici ove države od izbora aktualne vlade 2018., radikalni naziv „trans“ i šareni akronim vjerojatno danas ne bi bili izabrani kao korporacijsko obilježje državnog zračnog prijevoznika.

Transbrasil se može shvatiti kao ironija s obzirom na regresiju političkih, društvenih i građanskih diskursa u Brazilu. Međutim, također ukazuje na novi smjer sadašnjeg pokreta LGBTQIA+, osobito u Rio de Janeiru, koji i dalje pruža otpor. Unatoč pandemiji i nasilju nad trans osobama, posljednjih godina mnogi su se osjećali samouvjereno i sigurno te izjasnili i označili svoj identitet, jačajući i stvarajući mrežu blagonaklonosti, podrške i različitih životnih pogleda. Transbrasil je rezultat toga.

Daniela Labra - tekst iz programske knjižice

Rafael Medina brazilski je fotograf s prebivalištem u Berlinu. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Rio de Janeiru i studirao vizualne umjetnosti pri učilištu Eav-Parque Lage u Rio de Janeiru. Dokumentira noćni život i fotografira portrete LGBTQI osoba fokusirajući se na seksualnost i pozitivnost o tijelu. Medina je sudjelovao na skupnim izložbama poput Uncensored i DISCOnstruction. Godine 2017. imao je svoju prvu samostalnu izložbu „Skin Deep“ u Villageu u Berlinu. U Brazilu je također bio osnivač i kreativni direktor internetskog časopisa i seks zabave FLSH.

Program:

  • otvaranje, petak, 27. kolovoza 21h, Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split
  • razgovor s umjetnikom, srijeda, 1. rujna 20h, Prostor, Plančićeva 2, Split

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.