PHOTO TALK: Marko Šolić

U petak, 28. 7. 2017. u 20 h (u Galeriji Fotokluba Split) održat će se 12. PHOTO TALK. Gost je mladi zagrebački fotograf i profesor fizike i informatike Marko Šolić.

Tema 12. Photo TALKa je Photoshop vs. stvarnost

Prilikom fotografiranja radimo sliku stvarnosti na senzoru fotoaparata, koju potom gledamo na nekom zaslonu ili na papiru. Idealan fotoaparat bi idealno prikazao stvarnost na ekranu mobitela ili kompjutera, baš onako kako je vide naše oči. Ako koristimo Photoshop to je prihvatljivo dok ispravljamo greške fotoaparata i približavamo dobivenu sliku pravoj stvarnosti, ali prelazi granicu kad počnemo iskrivljavati stvarnost i prikazivati je drukčijom nego što ona zaista jest.
Na ovom predavanju ćete vidjeti kako su sve prethodne rečenice ne samo činjenično krive, nego i potpuno besmislene. Osnovna znanstvena pismenost mijenja način na koji vidimo svijet oko sebe, a usput mijenja i shvaćanje načina na koji funkcioniraju fotoaparat, naše oči i naš mozak.
Da bi saznali kako stvari zaista izgledaju potrebno je umjesto očiju koristiti znanstvenu metodu, što ćemo i napraviti na ovom predavanju.

Zbog ograničenog kapaciteta, prvih 30 posjetitelja koji se prijave na info@fotoklubsplit.hr mogu prisustvovati predavanju. (Prednost imaju članovi Fotokluba Split, a ukoliko ste se prijavili i ne možete stići na predavanje, MOLIMO VAS da nam javite i da ne zauzimate mjesto nekom drugom).

O Marku:
Marko ima položen majstorski ispit za fotografa te je vlasnik obrta SHOOT ME, radi kao profesor fizike i informatike, urednik fotografije je na portalima Soundgurdian i usporedi.hr, a fotografije su mu objavljivane u skoro svim većim hrvatskim medijima.