Počinje 3. izdanje festivala "Zgodne žene spašavaju stvar"

Udruga Skribonauti  treću godinu zaredom donosi nam festival "Zgodne žene spašavaju stvar". Festival se otvara u srijedu, 29.7.2015. u 20:30 h u LGBT centru Split multimedijalnom izložbom "Refleksije prošlosti – žudnja za životom" umjetnice Alene Orović. Izložba se sastoji od sedam slika velikog formata koje prikazuju ženske likove u nošnjama zadarskog kraja i sedam pripadajućih audio priča. Tema izložbe je žudnja osobe u ženskom tijelu, sputane i pomalo zarobljene ulogama, situacijama, zahtjevima okoline i društva, za bijegom u svrhu ispunjenja vlastitih želja, snova, i namjera. Izložba se može pogledati  do 9. kolovoza.

Drugi dan festivala, 30. srpnja,  namijenjen je retrospektivi filmske produkcije Kino kluba Split te predstavljanju rada kluba kroz razgovor s voditeljicom Kino kluba Split Sunčicom Fradelić.

U petak, 31. srpnja, predstavit će se kratki filma kojeg su snimili štićenici doma Miljenko i Dobrila o Uzoru i ženama koje su u njemu radile.

Zadnji dan festivala, subota 1. kolovoza, dan je za dvostruko događanje. Prva na rasporedu je  tribina "Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj" na kojoj će pored autorice izložbe, Alene Orović, govoriti i magistar rodnih studija Josip Šipić iz Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Fakulteta političkih znanosti i Jelena Tešija, magistra rodnih studija te članica uredništva Libele.

Festival će se zatvoriti predstavljanjem novih snaga kratke priče, dvaju autorica čije je prvijence jednako dobro prihvatila i publika i kritika – Korane Serdarević i Ivane Rogar. Uz razgovor o temama i pitanjima koje stvaralaštvo ovih autorica otvara, dotaknut ćemo se i pozicije koje autorice imaju u suvremenoj hrvatskoj knjiže