Počinju 23. Marulićevi dani

 U splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu 21. travnja započeti 23. izdanje festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani. Do 28. travnja, tijekom osam festivalskih dana u službenoj će konkurenciji biti prikazano deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, po izboru ovogodišnjeg izbornika prof. dr. sc. Darka Lukića, uz bogat popratni festivalski program.

Na otvorenju festivala na velikoj sceni splitskog teatra u nedjelju 21. travnja s početkom u 20 sati bit će, po tradiciji, svečano uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić koje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva.  Festival će otvoriti prof. Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture. Po otvaranju ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvest će, kao prvu festivalsku predstavu, najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini dramu Unterstadt prema romanu Ivane Šojat Kuči u režiji Zlatka Svibena.

Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova održavaju se u Splitu, u organizaciji HNK Split od 1991. svake godine krajem travnja u spomen na Marka Marulića koji je svoj epski spjev Judita, temeljno djelo hrvatske književnosti dovršio 22. travnja 1501. Za ovogodišnje Marulićeve dane dvadeset i devet kazališta iz pet zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija) prijavilo je ukupno trideset i devet predstava.

Između prijavljenih predstava izbornik prof. dr. sc. Darko Lukić izabrao je slijedeće: Unterstadt, prema romanu Ivane Šojat Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi HNK Osijek; Gospoda Glembayevi Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana; Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM iz Zagreba, festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju; Glorija Ranka Marinkovića, u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; Dabogda te majka rodila prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; Kako je Dunda spasila domovinu Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banovići i izvedbi INK Pula;  Prasac koji gleda u Sunce Olje Lozice, u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD Dubrovnik; Žena bez tijela Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM Zagreb; Pričaj mi o Gorkome prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin, te Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

Osim natjecateljskog programa značajan segment festivala je i njegov popratni dio. Ove su godine predviđena dva okrugla stola na kojima će sudjelovati ugledni teatrolozi, dramski pisci, kao i neki ravnatelji kazališta i kazališnih festivala iz zemlje i regije. U utorak, 23. travnja u foyeru HNK Split održat će se tako okrugli stol pod nazivom „Hrvatsko dramsko pismo danas - položaj domaćeg pisca i teksta u repertoarima i medijima (s pogledom u regiju)“, a u četvrtak 25. travnja stručni skup pod nazivom „Što je nama baština i što smo mi njoj - Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća“.

Osim toga bit će koncertno praizvedeni neki od prvonagrađenih dramskih tekstova na natječaju Marin Držić, a studenti glumačkih akademija iz Osijeka, Splita i Zagreba prezentirat će svoje radove. Posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju 28. travnja bit će upriličen tematski razgovor posvećen posebnom gostu Marulićevih dana, redatelju Paolu Magelliju.

Na kraju festivala će, po tradiciji, biti dodijeljene nagrade Marul u šest kategorija, kao i nagrada publike, te nagrada žirija glavnog medijskog pokrovitelja 23. Marulićevih dana, dnevnog lista Slobodna Dalmacija. O nagradama Marul odlučivat će ocjenjivački sud koji je ove godine po prvi put međunarodni, a koji čine: Alja Predan, dramaturginja, umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje – Maribor; Željka Udovičić, dramaturginja; Bruna Bebić, glumica; Hazim Begagić, glumac, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i direktor Festivala BH drame, te Ivor Martinić, dramaturg.

Festival završava 28. travnja svečanom dodjelom nagrada, te izvedbom predstave Glumice & to Dunje Fajdić u produkciji zagrebačkog Kazališta na Pešćenici i UO Kravice.