Pod šatorom festivala suvremenog cirkusa večeras - koncert!

Suvremeni cirkuski umjetnici planirane nastupe održali su jučer na izmjenjenim lokacijama, pa kiša nije poremetila rasprodane izvedbe na četvrtom Festivalu neobičnih obitelji.

Cirkuski petak u Splitu otvara se s dvije predstave za koje je ulaz besplatan. U Hali 100 (Hrvatske mornarice 4) u 13:00, pa potom i u 18:30 sati, najavljen je "Način postojanja". Predstava je to u kojoj se koriste akrobatika, kontakt improvizacija i žongliranje, u izvedbi  srpske dramaturginje Danke Sekulović (Cirkusfera), te Slovenca Tjaža Juvana kojeg je interdisciplinarni pristup doveo do istraživanja odnosa između cirkusa, plesa, glazbe i fizičkog kazališta.

Na maloj sceni Doma mladih u 17:30 sati Splićani i njihovi gosti mogu pogledati "Konstrukt" Dore Komende, u kojoj se govori o neuspjehu i suočavanju s pogrešnim izborima. Zračni se rekviziti u predstavi uz par nevidljivih zahvata mijenjaju pa postaju krhki, nesigurni i neprikladni za korištenje. Dora Komenda je arhitektica i samouka cirkuska umjetnica iz Splita, a za "Konstrukt" je nominirana za titulu circusnext laureata za ovu godinu.

Cirkuski šator u lučici Zenta večeras od 21:00 sati ugošćuje mađarski One Two Many koji u predstavi "Restlesslegs" kombiniraju akrobatiku, slack rope i vertikalno uže. Primarna inspiracija za projekt bile su nemirne noge jedne od članica, ne samo metaforički, nego kao stvarno medicinsko stanje. Inspiracija se transformirala u suvremenu cirkusku predstavu u kojoj umjetnici komuniciraju odnos nemira.

Predzadnji dan Festivala u šatoru od 22:00 sati zatvara nastup zbora Fige koji stižu iz Zadra. Zbor kao kolektiv, figa kao ženski princip, svijet kao bazen ideja za pjesme, prijateljstvo kao tradicija! Fige će vas sigurno iznenaditi!

Fotografije iz predstave Amera Cabannia "Runa" s kojom je završen jučerašnji program festivala u cirkuskom šatoru u lučici Zenta.



FOTO: Maja Prgomet