Poslastica za ljubitelje orgulja

U Splitu rijetko imamo priliku poslušati koncert na orguljama, ali to će promijeniti dva koncerta u sklopu Ciklusa Heferer. Magistra Borna Barišić, orgulje, i Valentina Fijačko, sopran, će u samostanskoj crkvi Sv. Klare nastupiti 01. rujna u 19 sati, a dan kasnije,  02. rujna, u 19:30 sati u crkvi Gospe od Otoka u Solinu, predstavljajući djela J. B. J. Cabanillesa, G. Puccinija, J. Pachelbela, A. Dvořáka, J. Stanleya, B. Storacea, C. Francka, G. Morandija, J. S. Bacha, Cl. Balbastrea, J. S. Bacha/Ch. Gounoda, J. Guridi Bidaola, D. Buxtehude, G. Verdija, te E. Elgara.

Radionica Heferer, obiteljska je tradicija graditelja orgulja, harmonija i klavira. Utemeljena je 1849. godine u Grazu, od 1868. godine djeluje u Karlovcu, a od 1870. do danas neprekidno u Zagrebu. U tom razdoblju (četiri pokoljenja) opus radionice Heferer postao je najbrojniji opus domaćih graditelja u Hrvatskoj – 263 orgulje. Osim instrumenata vlastite proizvodnje, radionica Heferer se specijalizirala i za obnavljanje povijesnih instrumenata, posebice onih nastalih po principima dalmatinsko – venecijanske graditeljske škole, čiji osnivač je poznati Petar Nakić (poznat još po talijaniziranom imenu Pietro Nacchini).

S obzirom na veliku umjetničku i povijesnu vrijednost ovih instrumenata, pokrenut je ciklus Orgulje Heferer, u kojem se tokom cijelog ljeta održavaju koncerti na orguljama koje su izišle iz Radionice Heferer ili ih pak radionica održava i restaurira.

Jednog od povijesnih Nakićevih instrumenata, iz sredine 18. stoljeća, nalazimo i u Splitu, u samostanskoj crkvi Sv. Klare. Instrument, koji je prvotno bio smješten u katedrali Sv. Dujma, 1901. godine je prodan i prebačen sestrama klarisama.

2012. godine je obavljena kompletna restauracija i revitalizacija instrumenta, poštujući povijesni i autentični aspekt graditelja, od strane radionice Heferer.

Osim Nakićevog instrumenta u Splitu o kojem skrbi radionica Heferer, u crkvi Gospe od Otoka (Solin), nalazi se instrument koji je izašao iz radionice Heferer i to prije punih stotinu godina.

Valentina Fijačko, hrvatska sopranistica, rođena u Varaždinu. Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Lidije Horvat-Dunjko. Usavršava se u Beču kod KS Olivere Miljaković. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je 2001. godine debitirala je u ulozi Laurette u Puccinijevoj operi Gianni Schicchi. Od rujna 2003. do kraja 2006. bila je članica opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Od siječnja 2007. članica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Borna Barišić je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekla u glazbenoj školi «Josip Hatze» u Splitu u klasi profesorice Gordane Lentić. Nakon završetka srednjeg glazbenog obrazovanja upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Godine 2001. diplomirala je orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić. Nakon diplome upisuje studij čembala i magisterij orgulja , te 2004. godine magistrira orgulje u klasi prof. Marija Penzara i diplomira čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran. Usavršavala se na seminarima kod profesora M. Penzara, A. Klobučara, N. Imbrišak, J. Tuma, S. Szatmarya, J. L. G. Uriola i Cummingsa. Sudjelovala je na festivalima Orgulje Heferer, Omiško ljeto, Dani Orgulja u Istri, te Estas Musica i na seminarima Orguljaške ljetne škole u Šibeniku. Održala je niz samostalnih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji i Poljskoj. Stalno je zaposlena u glazbenoj školi «Josip Hatze» u Splitu te je suradnica Umjetničke akademije u Splitu.