Predstava "Dijete od pijeska" u virtualnom kazalištu

Kroz program "ST Cirkus" splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 i u suradnji sa Savezom udruga Molekula ovaj vikend, u petak 22. svibnja u 21:00 (22. – 24. svibnja 2020.), održat će se stream kazališne cirkuske predstave „Dijete od pijeska“ Anje Ostojić, a u subotu i nedjelju, 23. i 24. svibnja od 17:00 do 18:15 dvodnevna radionica scenskog pokreta.

Ova glumačko-fizička predstava autorski je projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić.

Predstava je nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Osnovni motiv predstave je sloboda i put koji mora proći jedna žena u islamskoj kulturi da bi bila slobodna. Koristeći glumačke tehnike i kombinirajući ih sa cirkuskim tehnikama – zračna tkanina (svila), kontorcionizam - Anja Ostojić prikazuje unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe i odgonetnuti tko je on/ona zapravo?

Predstava je premijerno izvedena 12. veljače 2019. u Amfiteatru Doma mladih u Splitu. Predstava je nagrađena kao najbolja predstava prema glasovima publike na 14. Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu u svibnju 2019. godine.

Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i izvedbenog kolektiva ROOM 100.