Premijera Molly Sweeney na Sceni A Umjetničke akademije u Splitu

Na Sceni A Umjetničke akademije u Splitu, u nedjelju 4. ožujka 2018. , održat će se premijera predstave "Molly Sweeney".

Igraju: Monika Vuco, Pere Eranović, Alen Čelić, Goran Marković i Klara Pavlović.

Predložak za predstavu je istoimena drama Briana Friela koju je na hrvatski preveo Damir Munitić, a prilagodila dramaturginja Lada Martinac Kralj.

Predstava prikazuje Molly koja je slijepa od djetinjstva, ali živi ispunjeno i zadovoljno u svom mraku, samopouzdana je i vedra osoba, integrirana u društvenu zajednicu. Prepušta se ambicijama svog nemirnog, poduzetnog i vječno neuspješnog muža, pa pristaje na rizičnu operaciju kod nekoć uspješnog očnog kirurga, koji grčevito pokušava povratiti staru slavu. Postaje projekt slavodobitnog povratka vida, a da joj baš i nije sasvim jasno zašto. Povratkom vida, njezin svijet se bespovratno ruši...

"Ovo je dirljiva priča o različitosti, osobnoj slobodi i manipulaciji u ime ljubavi. Površno i nesvjesno vjerujemo da je osobni svijet kojega živimo jedini koji postoji i isti za svakoga i u ime tog svijeta, s premalo razumijevanja i poštovanja, nespretno i grubo, utječemo na druge. Svaki čovjek je univerzum za sebe, prebogat čak i u svojim ograničenjima, baš kao što u ovoj drami kaže dr.Rice 'Vidjeti ne znači razumjeti'. Predstavu smo koncipirali tako da i publika sudjeluje u priči i svjedoči izbliza pogubnim posljedicama nerazumijevanja.", opisala je temu redateljica Bruna Bebić.

Predstava se prikazuje u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i Kulturno umjetničke udruge ROMB, u suradnji s UO Mitropa, HNK Šibenik i Županijskom udrugom slijepih Split.

“Predstava je nastala u javno-civilnom partnerstvu, a namjera je igrati je u različitim prostorima. Cijeli tim je dao sve od sebe i napravio izvrstan posao, nadam se da će publika to prepoznati. ” - kazala je producentica predstave Nela Perković.

Scenografiju potpisuje Danira Matošić, kostimografiju Ana Marin, vizualni identitet Bruno Bebić, a za video i zvuk u predstavi zaslužan je Edi Matić.

Repriza u Splitu slijedi u ponedjeljak na Sceni A, a 9. i 10. ožujka "Molly Sweeney" putuje za Šibenik.