Program u splitskom Domu mladih u ožujku

 

Koncerti, slušaonice, izložbe, radionice, predavanja, druženja, filmske večeri, sve to čeka vas u splitskom Domu mladih ovog ožujka.

Od glazbenog programa izdvojiti ćemo nastup afirmiranih punk bendova iz Zagreba i Splita, Kurve i Stepped Out, koji se u petak 04. ožujka, udružuju na Kockinoj pozornici za večer žestokog punka i hardcorea. Sutradan, u subotu, 05. ožujka, u klub Kocka dolaze Kandžija & She Loves Pablo. Do kraja mjesec možete još očekivati: zvukove funka, disca i svega srodnoga na Barunada Funk slušaoni (11.03.),  večer elektronske glazbe s trojicom domaćih dj-eva Pulp w/ Anako + El Commando + Foxy (18.03.), koncert u novonastalom serijalu Otpor Ulice: Achachak + A Gram Trip (19.03.), povratak eventa pod imenom Dubless gdje će se plesati na dub u selekciji dj Vexi (24.03.), koncert Ede Maajke povodom 20 godina od izdavanja prvog albuma (25.03.), Otpor Ulice: Matrak Attak + Bible Thrower (26.03).

Ovaj mjesec u stalni program se vraća diskurzivni program U kvadrat koji ponovo kreće svakog četvrtka. Njegovo jubilarno izdanje u 2022. održat će se 03. ožujka. Prva tri izdanja programa posvećena su Uvodu u eksperimentalni film. Posjetitelje će s teorijom i primjerima o početcima eksperimentalnog filma, pa sve do suvremenih praksi u Hrvatskoj i svijetu upoznati renomirani splitski snimatelj, redatelj i dugogodišnji član kluba, Boris Poljak. Posjetitelji će moći pogledati klasike svjetskog eksperimentalnog filma, upoznati se s domaćom produkcijom i sudjelovati u diskusijama, te se upoznati s radom kluba i kako mu se priključiti.

Ožujak je za Kino klub Split koji djeluje u Domu mladih poseban mjesec jer će klub dvadeset i sedmog u mjesecu navršiti punih sedamdeset godina postojanja. Tim povodom ovogodišnji će programi obilježavati obljetnicu i na različite načine približavati djelovanje kluba kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu.

U petak, 04. ožujka, u 19h, u Galeriji MKC, otvara se izložba dizajnerskog studija KAZINOTI&KOMENDA pod naslovom DIZAJN ZA OKO I UHO koja daje pregled najzanimljivijih radova ovog istaknutog splitskog dizajnerskog studija nastalih u proteklih desetak godina za niz kulturnih, glazbenih i filmskih manifestacija, omotnice muzičkih izdanja, plakate i audiovizualne materijale. Kustos izložbe je Marko Golub. Izložba ostaje otvorena do 19.03. te se može pogledati od ponedjeljka do subote, od 14 do 21h.

Do petka, 04. ožujka, možete pogledati i izložbu fotografija Ane Opalić pod nazivom Martina. Serija fotografija Martina nastala je kao dnevnički zapis svakodnevice zajedničkog života autorice i njene partnerice Martine. Izložba se može pogledati u vremenu od 18 do 23 sata.

Krajem ožujka otvara se još jedna izložba. Izložba Tok, Nike Petković otvoriti će se 24. ožujka u Galeriji MKC. U fotografskom video radu Tok, umjetnica iz pozicije naizgled nepristranog promatrača nastoji uokviriti prostor i vrijeme inertnog grada, istražiti dinamiku između čovjeka i okoline. Tok je ujedno priča o tranzitnom gradu, u prošlosti obilježenom migracijama i industrijskom proizvodnjom; o stanju jednog grada čiji prefiks „post“ u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje prosperitetne sadašnjosti na temeljima industrijske prošlosti, nego ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla, a ako je nekada i bila moguća, izgubljena je još u prošlosti.

Najavljene su i brojne radionice koje su nezaobilazan dio programa Doma mladih, a za sudjelovanje je važno na vrijeme se prijaviti jer su radionice iznimno posjećene te se uvijek traži mjesto više. Tijekom prvog vikenda u ožujku (05. i 06.03.) na Maloj sceni će se održati Radionica hand-to-hand akrobatike čiji su voditelji Knot on hands, cirkuski trio partnerske akrobatike, diplomanti Codarts akademije za cirkusku umjetnost u Rotterdamu. U idućim danima očekuje vas još Radionica didaktičkih mozgalica (08.03.), Radionica plesa na svili s Brennanom Figarijem (12. i 13.03.), Jazz dance radionica (13.03.), Swing dance radionica i plesnjak (14.03.), Radionica uzemljavanja (15.03.), Radionica vezenja (17.03.), Ciklus radionica SVJESNOST I POKRET (19.03.), Radionica dramaturgije za cirkuske umjetnike s Robertom Magrom (21.-25.03.), Radionica Handpan (22.03.), Walk in HEELS and touch the FLOOR 1.DIO (27.03.), Dekupaž radionica (29.03.).

Cijeli program možete pratiti na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: Platforma Doma mladih