Prva ovosezonska Bookvica: Dorta Jagić

U četvrtak, 25. listopada 2018., s početkom u 20:30 sati, započinje nova, jedanaesta po redu sezona književnog programa Bookvica u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II).

Književni program Bookvica pokrenut je u travnju 2009. i dosada su održane 163 Bookvice, na kojima je nastupilo više od 200 uglavnom domaćih, ali i inozemnih autorica i autora, a program je stekao kultni status među ljubiteljima književnosti u Splitu i šire.

Prva ovosezonska gošća jedna je od najuglednijih i najomiljenijih domaćih pjesnikinja, dobitnica Goranovog vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji DORTA JAGIĆ. Kao što se izrazio žiri Goranova proljeća, Dorti Jagić pripada jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije.

U Bookvici će prije svega predstaviti svoju najnoviju knjigu „Veće od kuće“ (Hena com, 2018.), zbirku proznih zapisa koji se mogu nazvati i poetskim esejima, a koji oslikavaju svojevrsno autoričino putovanje kroz mentalni i emocionalni krajolik u kojem nadasve dominira ljepota jezika. Osim o novoj knjizi, govorit će i o poeziji, putovanjima, susretima, spajanjima i otuđivanjima, intimnome i javnome, internetu i olovci, o onome što je pokreće i drugim zanimljivim temama. Voditeljica Bookvice je Patricija Horvat.

Kao i uvijek u Bookvici, netko iz publike dobit će knjigu na dar; ovoga puta to će biti knjiga „Veće od kuće“ Dorte Jagić.

Pozivamo sve ljubitelje lijepe riječi da nam se pridruže i proslave s nama početak još jedne sezone Bookvice.

* Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Kratka biografija gostujuće autorice:

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dosad je objavila: Plahta preko glave, pjesme (SKUD „I. G. Kovačić“, 1999., www.elektronickeknjige.com, 2009.), Tamagochi mi je umro na rukama, pjesme (Meandar,  2001.), Kalodont, drama (Zbornik dramskih tekstova alternativne kazališne scene, 2003.), Đavo i usidjelica, pjesme (AGM, 2003., www.elektronickeknjige.com 2006.), Kvadratura duge, pjesme (AGM, 2007.), Kičma, kratke priče (Aora, 2009.), S tetovažom nisi sam, kratke priče (HDP i Jesenski & Turk, 2011.), Kauč na trgu, pjesme (HDP, 2011.), Mali rječnik biblijskih žena, proze (Mala zvona, 2013.), Kanapa na rynku (Instytut Kultury Miejskie, Gdanjski, 2013.), Prolazi i pukotine, putopisi (Jesenski & Turk, 2015.), Kafkin nož, pjesme, HDP, 2015.), Veće od kuće, eseji (Hena com, 2018.).