Prva samostalna izložba Alena Marića u Fotoklubu Split

Ovaj petak u 19 sati i 30 minuta, u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5), otvara se prva samostalna izložba mladog splitskog fotografa Alena Marića.

Izložba nazvana jednostavno ''Teret'' donosi nam ciklus od 21 crno-bijelu fotografiju kroz koje autor progovara o recentno proživljenoj traumi gubitka bliske osobe. Radeći na konceptu za izložbu, Marić je prije dvije godine započeo s projektom fotografiranja ljudskih leđa, želeći tako ukazati na višeznačnu simboliku »leđa«.

Koncept izložbe polazi od višeznačne simbolike ljudskih leđa, koja istovremeno predstavljaju našu vertikalu, uporište, ono što nam daje čvrstinu i dostojanstvo, ali su također i naša slaba točka koja podnosi teret svih životnih iskustva. Kako ističe kustosica izložbe, Ana Žanko - »Marić svoje ogoljeno i ranjivo tijelo impostira ispred kamere u tri, za njega, tipične poze, koje nijansiraju proces suočavanja s gubitkom. Bez lica i facijalne ekspresije, bez naglašene gestualnosti, sav estetski i emocionalni naboj iščitava se iz položaja tijela, iz položaja leđa koja su suočena s teretom gubitka. (...) Dvadeset i jedna fotografija obnaženog tijela u ispražnjenom betonskom kosturu nedovršenog megalomanskog građevinskog projekta, kao u prostorno-vremenskom vakuumu, postaje tako krajnje intiman umjetnički čin koji svjedoči o osobnoj i univerzalnoj ljudskoj borbi, krhkosti u gubitku, hrabrosti da se teret gubitka po(d)nese i ustrajnosti u borbi da se tuga prevlada. «

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 15. rujna.

Molimo posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak 10:00-12:00 i 18:30-21:30
subota: 18:30-21:30