Split Format: Međunarodni foto natječaj na temu “Mediteran”

Od 2. do 16. studenog 2019. u organizaciji Fotokluba Split održat će se drugo izdanje Split Formata, dvotjednog festivala fotografske teorije i prakse, izložbi, radionica, edukacija i razgovora s renomiranim fotografima. Kako ističu iz Fotokluba, cilj je stvoriti prestižnu međunarodnu fotografsku manifestaciju koja će dovesti Split uz bok svjetskih metropola koje događaje ovakvog tipa upriličuju već godinama.
Program ovogodišnjeg festivala posjetiteljima će ponudit niz zanimljivih edukativnih, umjetničkih i zabavnih aktivnosti, od izložbi, predavanja zvučnih imena hrvatske i svjetske fotografije do fotografskih radionica, a održat će se i posebne radionice namjenjene djeci te umjetnička rezidenciju u parnerstvu s udrugom “KURS”. Okosnicu festivala čini međunarodni foto natječaj na temu ''Mediteran''. Tekst natječaja prenosimo u cijelosti:
 
Fotoklub Split i ove godine u studenom organizira dvotjedni festival fotografije, "Split Format", u okviru kojeg raspisuje međunarodni foto natječaj. Tematski okvir natječaja jest "Mediteran", onakav kakav ga svojim očima vide i objektivima bilježe fotografi amateri, umjetnički fotografi ili fotoreporteri.
Mediteran posjeduje širinu i dubinu, prostor je to kojemu se često tepa "kolijevka civilizacije", na Mediteranu su pisane prve utopije i rađala se demokracija, kultura Mediterana mozaik je sastavljen od bezbroj sitnih kamenčića sa svih krajeva svijeta. Od Ilijade i Odiseje do Biblije, Mediteran je domovina umjetničkih djela koja danas čine kanone naše civilizacije. Mediteran je i lice i naličje Europe. U svojoj ljepoti i slavnoj prošlosti ponos, u svojoj burnoj sadašnjosti nesigurnost i strepnja. Distinkcija ide dalje: Mediteran kao europski jug i Mediteran kao afrički sjever bitno se razlikuju. More je u neraskidive konce zaplelo različite nacionalnosti, konfesionalnosti i kulture te ih ujedinilo u različitosti.
Mediteran je možda najpreciznije opisan riječima velikog Predraga Matvejevića koji je u svom epohalnom djelu zabilježio: "Granice Mediterana nisu samo geografske. Nisu ucrtane ni u prostoru ni u vremenu. Nisu ni povijesne, ni državne, niti nacionalne: krug kredom stalno se opisuje i briše, širi ili sužava. Ovuda su prolazili i isprepletali se putovi ulja i vina, žita i začina, svile i jantara, znanja i znanosti. (...) Mediteran je isti i različit na početku i na kraju."
Pozivamo Vas da se sa svojim radovima prijavite na natječaj i ponudite vlastitu interpretaciju i doživljaj Mediterana i njegovih stanovnika te svojim fotografijama ispričate priču o njegovoj povijesnoj, geografskoj i kulturnoj slojevitosti.
 
Ana Žanko, kustosica
 
Radovi će se zaprimati u rujnu, a program festivala objavit će se u listopadu.Sve informacije vezane uz natječaj i festival možete pronaći na: https://splitformat.com/ te na službenim društvenim kanalima www.facebook.com/SplitFormat www.instagram.com/splitformat.

Split Format održava se uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Split, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Lovrinac d.o.o.