Split Format: Od kustoske prakse u fotografiji do picigina

Održana radionica astrofotografije na Zvjezdanom selu Mosor

Unatoč oblačnom vremenu sinoć se na Zvjezdanom selu Mosor okupilo 50-ak strastvenih zaljubljenika u astrofotografiju. Posjetitelji su imali priliku upoznati se za tehnikama fotografiranja i obradi fotografija te o etici astrofotografije. Predavanje je održao poznati zagrebački fotograf i astronom Boris Štromar. Iako oblačno vrijeme nije dopustilo da već istu večer posjetitelji primijene poslušano i uposle fotoaparate, to ih nije omelo da uz čaj i uštipke u ugodnoj atmosferi saznaju još pokoju tajnu astrofotografije od našeg gosta.  

Od kustoske prakse do picigina

Tjedan pred nama donosi brojna predavanja, izložbe i radionice. Ponedjeljak Split Format festival privremeno seli u prostore Kluba mladih Split gdje će predavanje i radionicu održati iskusna ekipa fotografske organizacije Organ Vida, vodeće platforme za fotografiju u Hrvatskoj. Predavanje ORGAN VIDA — dekada suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi će održati Paola Orlić, nakon ćega slijedi radionica Kustoske prakse u fotografiji koju vode Luja Šimunović i Klara Petrović.

Radionica je namijenjena mladim fotografima i studentima povijesti umjetnosti koji žele naučiti kako postaviti izložbu, koje sve aktivnosti podrazumijeva uloga kustosa i kako to uključuje njih kao umjetnike. Uz imaginarni budžet, sudionici na radionici će, oslanjajući se na tlocrt izložbenog prostora, zajednički osmisliti postav izložbe i popratni program na temelju izložbe finalista festivala Organ Vida: Uključene, Aktivne, Svjesne - ženske perspektive danas. Sudionici će se na taj način upoznati sa svime što uključuje realizaciju izložbe iz kustoske perspektive: od kustoskog koncepta, produkcije, postavljanja i promocije, do otvorenja izložbe te obaveza koje slijede nakon otvorenja.

Prijave na radionicu su obavezne. Ime i prezime te kontakt broj pošaljite na splitformat@gmail.com, u naslov stavite WORKSHOP: Kustoske prakse u fotografiji

U utorak 6.11. program počinje u Klubu Zona (Jerina ulica 1) u organizaciji portala DalmacijaDanas, održat će se humanitarna aukcija fotografija poznatih dalmatinskih fotografa. Izložba se organizira u sklopu akcije prikupljanja sredstava za kupnju sportske opreme Hrvatskoj reprezentaciji beskućnika koja sredinom studenoga putuje na Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika u Meksiko. Na izložbi će biti izložene umjetničke fotografije brojnih dalmatinskih fotografa s raznolikim motivima. Pozivamo sve da se pridruže ovoj humanitarnoj aukciji fotografija i pomognu našim beskućnicima.

Nakon aukcije, program se nastavlja u Fotoklubu Split u 20:00 sati gdje će Stipe Božić, legendarni hrvatski alpinist, putopisac, humanitarac, snimatelj i fotograf, održati predavanje pod nazivom „Fotografiranje u nemogućim uvjetima“.

Stipe će opisati i pokazati kako rukovati fotografskom i video opremom u ekstremnim vremenskim i geografskim uvjetima. Kroz usporedbu današnje opreme i mogućnosti s onima od prije nekoliko desetljeća, diskusiju o tehničkim aspektima snimanja, ali i likovnim te etičkim elementima koje treba uzeti u obzir prilikom boravljenja u stranim kulturnim okruženjima, predavanje Stipe Božića pružit će uvid u jedinstveno znanje i iskustvo koje je ovaj hrvatski velikan akumulirao tijekom svojih brojnih ekspedicija.

U srijedu će u prostorima GK Varoš u 20:00 sati posjetitelji imati priliku poslušati Zvonimira Barišina, nagrađivanog fotoreportera koji pažnju publike i struke najviše plijeni fotografijama s motivima različitih meteoroloških pojava. Bilo da se radi o prikazu veličanstvene ljepote prirode ili njezina bijesa s katastrofalnim posljedicama, njegove fotografije nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Zvonimir će pričati o najvećoj katastofi u novijoj povijesti Splita - požaru 17.7.2017. koji je zahvatio širu okolicu Splita i koji je ušao u istočni dio grada. Barišinove fotografije ovog požara objavljivane su u brojnim domaćim i međunarodnim medijima. Njegovo predavanje pod nazivom Fotoreporterska kronologija velikog požara u Splitu [17.7.2017.]“ jedinstvena prilika da iz prve ruke saznate kako je to naći se oči u oči s vatrom i pri tom obavljati posao fotoreportera.

U četvrtak će posjetitelji Split Format festivala u prostoru Kluba mladih Split s početkom u 19:30 sati imati priliku otkriti priču o neraskidivoj vezi picigina i specifičnog splitskog identiteta kroz perspektivu gradskog kroničara Pauna Paunovića na ovom zanimljivom predavanju pod nazivom „Picigin kao identitet Splita“.

Paun Paunović splitski je fotoreporter s dugogodišnjim iskustvom bilježenja specifičnih elemenata lokalnog identiteta. Jedan od takvih elemenata je picigin, jedinstveni morski sport nastao u plićaku kultne splitske plaže Bačvice, koji je proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Detaljn program nalazi se na službenoj stranici festivala www.splitformat.com, a za sve novosi vezane za festival posjetitelji mogu pratiti putem službenih društvenih kanala www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat.

FOTO: Branimir Džaja