Splitsko ljeto kroz fotografiju u Marmontovoj

Splitsko ljeto kroz fotografiju naziv je izložbe koja će pokazati odabrane fotografije na kojima je zabilježen djelić šezdesetogodišnje povijesti festivala Splitsko ljeto. U izboru majstora fotografije Ante Verzottija u Galeriji fotografije Fotokluba Split koji je uz Splitsko ljeto suorganizator izložbe bit će izloženo 240 fotografija s tridesetak predstava od 1954. do današnjih dana.

Izložbu će 30. srpnja u 20 sati otvoriti Ante Verzotti koji je, osim što je načinio izbor iz Arhiva Hrvatskog narodnog kazališta Split, i autor velikog dijela izloženih fotografija, budući da je punih 20 godina bio kućni fotograf Splitskog ljeta i HNK Split. Prije toga okupljenima će se prigodnim slovom obratiti predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić i ravnatelj 60. Splitskog ljeta Tonči Bilić.

Verzottija je nakon puna dva desetljeća tijekom kojih je bio bio kućni fotograf Splitskog ljeta i HNK Split, prije 14 godina naslijedio Matko Biljak koji je to i danas. Fotografije ova dva majstora fotografije su, stoga, najzastupljenije na izložbi. No, oni su samo posljednji u nizu značajnih fotografskih imena koja su svojim radom obilježila brojna godišta splitskih ljetnih priredbi.

Pored njih dvojice zasigurno nekompletna lista fotografskih kroničara splitskog kazališnog festivala obuhvaća imena: Antonio Perajica, Ljubo Garbin, Vedran Radatović, Marija Buklijaš, Mario Nižetić, Branko Ostojić, Čedomir, Butina, Aleksandar Saša Novković, Pero Dragičević, Ante Verzotti, Vojko Bašić, Demirel Pašalić, Matko Biljak, Nenad Stanić.