Srebrna pahuljica festivala Sarajevska zima plesnoj predstavi HNK Split 5 do 12

Baletna predstava Hrvatskog narodnog kazališta Split 5 do 12 u koreografiji Igora Kirova dobila je Nagradu Srebrna pahuljica Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2016. Popularna i hvaljena predstava splitskog Baleta na Sarajevskoj zimi gostovala je 8. ožujka na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, te i tamo kao i na svim izvedbama u matičnom kazalištu postigla velik uspjeh, o čemu svjedoči i ova nagrada.

Međunarodna suradnja splitskog i sarajevskog nacionalnog kazališta nastavit će se uzvratnim gostovanjem Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom Mare nostrum na predstojećem Splitskom ljetu.

Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” tradicionalni je susret umjetnika i građana svijeta. Održava se od 1984. do danas tijekom svih proteklih, pa i onih najtežih ratnih godina. Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika, simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

Baletna predstava 5 do 12 premijerno je izvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u koreografiji Igora Kirova, najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa koji zavidnu međunarodnu karijeru gradi na scenama od Makedonije do Koreje te od Italije i Njemačke do Kube. „Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne - sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod ili ne. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek  biti spremni na sve. Upravo tako je i ovoga puta u ovom mom svijetu kocaka i boja„ – tim je riječima Kirov opisao osnovnu ideju 5 do 12, svoje prve predstave sa splitskim Baletom koju je postavio na glazbu Kirila Džajkovskog. Taj višestruko nagrađivani autor filmske i kazališne glazbe kao i sam Kirov jedan je od najznačajnijih ambasadora suvremene makedonske kulture. Autorski tim ove od kritike hvaljene i izuzetno popularne plesne predstave čine još i Aleksandar Noshpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa, te svestrani slovenski scenograf Matija Kovač koji je osim brojnih, zapaženih i nagrađivanih kazališnih scenografija vrlo aktivan kao dizajner interijera, te likovnih, arhitektonskih i multimedijalnih izložbi. U predstavi ravnopravne uloge igra 12 plesača splitskog Baleta.