U četvrtom izdanju Foto utorka gostuje Glorija Lizde

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 26. travnja u 19 sati, nastavlja se diskurzivni program Foto utorak, i to gostovanjem iznimno talentirane splitske fotografkinje Glorije Lizde koja će održati predavanje ''Mitovi o ženskosti: fotografija i feminizam''.

Polazeći od maksime Simone de Beauvoir: “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.”, u fotografskoj seriji „Postajanje: Mitovi o ženskosti“ autorica preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz niz insceniranih fotografija koje se temelje na mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena. Fotografirajući mlade žene u dobi kada njihov rodni identitet sazrijeva Glorija Lizde nastoji obuhvatiti iskustvo odrastanja u ženu te odbaciti mitove o “prirodi” žene kako bi preispitala što je prirodno uvjetovano (žensko), a što je društveno konstruirano (ženstveno).
Okosnicu predavanja čini sama serija fotografija preko koje će autorica dalje govoriti o feminizmu u fotografiji referirajući se na relevantne, suvremene autorice. Kroz analizu procesa nastajanja serije te istraživanja koje joj je prethodilo spomenuti će se i komparirati radove fotografkinja koje su se bavile sličnom tematikom i čiji opusi su utjecali na rad ,,Postajanje: Mitovi o ženskosti“.

Životopis
Glorija Lizde rođena je 1991. godine u Splitu. U svom fotografskom radu istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog naslijeđa i sjećanja koristeći dokumentarnu i insceniranu fotografiju. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5. Njeni radovi (Ne)stalno te F20.5 otkupljeni su u sklopu 14. i 16. Erste fragmenata. Nominirana je za prestižni World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020., te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. godine. Finalistkinja je Nagrade Radoslav Putar za 2022. godinu.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.