U "Chick Litu" igraju glumci gotovo svih mostarskih kazališnih kuća

U ponedjeljak 28. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20 sati, u programu 24. Marulićevih dana bit će prikazana drama Chick Lit Damira Šodana u izvedbi mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta, a u režiji Tanje Miletić Oručević. U predstavi po prvi put nakon posljednjeg rata zajedno igraju glumci iz gotovo svih mostarskih kazališnih kuća, te je ova produkcija u tom smislu značajan presedan u gradu na Neretvi.

Chick Lit Damira Šodana, dramski tekst nagrađen trećom nagradom na natječaju Marin Držić za 2012. godinu tematizira suvremeno hrvatsko tranzicijsko društvo, svojevrsnu glembajevštinu 21. stoljeća. Zabavu pripadnika visokog društva u luksuznoj zagrebačkoj vili uz najfinija jela, pića i “uzvišenu” konverzaciju počinje ometati grupica otpuštenih radnika iz tvornice tajkuna - gospodara večeri.

Uloge u ovoj praizvedbi nagrađivanog Šodanovog komada povjerene su trinaesteročlanoj glumačkoj ekipi u sastavu: Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Nedžad Maksumić, Diana Ondelj-Maksumić, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Spahić, Angela Bulum, Ivan Skoko, Saša Oručević, Igor Vidačković i Nikolina Marić. Autorski tim predstave pored redateljice Tanje Miletić Oručević čine dramaturg i autor adaptacije Dragan Komadina, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, autor glazbe Atilla Aksoj, te dizajneri tona i svjetla Mladen Andrijanić i Zoran Čorluka.

Damir Šodan, dramski pisac, pjesnik i prevoditelj rođen je u Splitu 1964. godine. Dramu Zaštićena zona, (1. nagrada na Natječaju za autore s područja bivše Jugoslavije u Beču 2000.) praizveo je zagrebački ZKM 2002. i objavljena je na njemačkom jeziku (Schutzzone, Folio Verlaag, Beč, 2002.), grotesku Noć dugih svjetala postavio je mostarski MTM (2005.) i gostovala je na sarajevskom MESS-u (2006.), a dramolet Hrvatski idol (projekt ‘Naš čovjek’) uprizorilo je Hercegnovsko pozorište (2008.) Preveo je na hrvatskli mnoge angloameričke pjesnike, a njegova je poezija uvrštavana u brojne izbore i antologije suvremenog hrvatskog pjesništva i prevedena na desetak jezika.