U splitskom HNK opera Carmen pod ravnanjem Marca Boemija

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će Bizetovu operu Carmen četiri puta u predstojećih osam dana, od utorka 9. veljače do 16. veljače, a po prvi put Orkestrom i Zborom HNK Split, te solistima ravnat će maestro Marco Boemi, talijanski dirigent i pijanist, česti gost svjetskih koncertnih dvorana i opernih pozornica. U naslovnoj će ulozi nastupiti prvakinja splitske Opere mezzosopranistica Terezija Kusanović. Prva od četiri reprizne izvedbe predstave koja je premijeru imala u veljači prošle godine na programu je na pokladni utorak, a Kazalište će svakom maskiranom gledatelju odobriti kupovinu ulaznice po cijeni od 30 kuna no samo ukoliko zadovolje kriterije sudaca Krnjevalskog suda spli'skoga maškaranoga teatra.

Carmen Geogesa Bizeta splitsko je HNK premijerno izvelo u veljači 2015. u suradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo, a u režiji Dore Ruždjak Podolski. Mezzosopranistica splitske Opere Terezija Kusanović ponovo će nam dočarati snažne i niske strasti i prevrtljivost ciganke Carmen, koja vlastitu slobodu stavlja iznad svega; ulogu Don Josea, pokornog kaplara i sina koji se prometne u bjegunca, krijumčara, pa ubojicu pjevat će bugarski tenor Ivan Momirov. U ulozi toreadora Escamilla smjenjivat će se basovi Ivan Šarić i nacionalni prvak Ivica Čikeš, a ulogu nježnog Carmeninog antipoda Micaele pjevat će splitske sopranistice Antonija Teskera i Božena Svalina. U ostalim će ulogama nastupiti Špiro Boban, Vinko Maroević, Saša Jakelić, Mate Akrap, Zlatko Aurelio Kokeza, Marko Lasić, Marija Buzdovačić, Jelena Brnadić, Branka Pleština, Barbara Sumić, Vera Obukhova Velić, Bjanka Ivas, Miroslav Ljubičić te Zbor HNK Split i Dječji zbor Glazbene škole Josip Hatze.

Pokladnim utorkom zaršava Spliski krnjeval, pa Kazalište otvara vrata i maškaranoj publici. Štoviše, karte će gledateljima s maskama biti ponuđene po posebnoj cijeni od 30 kuna, pod uvjetom da njihovu masku odobri Krnjevalski sud spliskoga maškaranoga teatra koji će maske procjenjivati pred blagajnom Kazališta od 18 h do početka predstave.

Izvedbe su na programu 9, 11. i 16. veljače s početkom u 19:30, te 13. veljače u 18 sati.