U srijedu počinju 24. Marulićevi dani

U Splitu će se od 23. do 30. travnja održati 24. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani. U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske tijekom osam festivalskih dana u službenoj će konkurenciji biti prikazano devet predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Bjelokosti, Slovenije i Srbije.

Na otvorenju Festivala bit će, po tradiciji, svečano uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture RH za 2013. godinu. U sklopu tzv. popratnog festivalskog programa nagrađene drame s tog natječaja bit će po prvi put izvedene u formi javnog čitanja, a bit će predstavljeno i nekoliko novih teatroloških izdanja.

Izbornik prof. dr. sc. Darko Lukić za izvođenje je predložio, a festivalsko vijeće prihvatilo predstave: Glorija Ranka Marinkovića HNK Šibenik, te isti naslov u produkciji INK-a Pula; Adam i Eva Miroslava Krleže Mestnog gledališča ljubljanskog; Pritisci moje generacije Dina Pešuta HNK Split; Svećenikova djeca Mate Matišića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba; Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Zatim Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca HNK u Zagrebu; Sada je, zapravo, dobro Olje Lozice u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; Snajper Damira Karakaša nastalog u koprodukciji Compagnie Yeyotheatre Abidjan, Obala Bjelokosti, Novog kazališta Zagreb i Mini teatra Ljubljana; te Chick Lit Damira Šodana HNK u Mostaru. Predstava Adam i Eva, naknadno je otkazana iz organizacijskih razloga, pa će tako na Festivalu od selektiranih deset biti prikazano devet predstava, a izvan konkurencije bit će prikazana Filumena Marturano Eduarda de Filippa u produkciji slovenskog Gledališča Koper.

“Program sam napravio prema kriterijima kvaliteta predstava, dajući prednost praizvedbama dramskih tekstova suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, uz uvažavanje prigodnih projekata proslave obljetnica Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića. U takvom pristupu i odabiru, odlučio sam se za tri projekta domaće dramske klasike prema dramama Marinkovića i Krleže, koja držim izuzetno kvalitetnim i vrijednim suvremenim postavkama hrvatske dramske baštine. Pri tom se u tom segmentu nalaze dvije potpuno različite postavke istog dramskog teksta, kao primjeri izvanredno zanimljivih režijskih postavki i izvrsnih glumačkih postignuća na istom predlošku u posve različitim estetskim čitanjima i kazališnim pristupima.

U dijelu festivala koji je posvećen suvremenom dramskom tekstu odabrao sam sedam predstava napravljenih prema novijim dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih dramskih pisaca. Riječ je u prvom redu o onim dramskim tekstovima koji se suočavaju s aktuelnim problemima naše suvremenosti, u rasponu od različitih oblika socijalne isključenosti, preko postraumatskog sindroma, generacijske izgubljenosti, složenih obiteljskih odnosa, do društvenog nasilja, manipuliranja tuđim sudbinama i masovne obmane kao oblika društvene dominacije. Projekte takozvanog ‘autorskog kazališta’ kao ni scenske postavke proznih tekstova u ovom pristupu nisam uključio u izbor, želeći ovogodišnji festival u potpunosti posvetiti hrvatskim dramskim autorima i domaćem dramskom tekstu.“  rekao je o svom odabiru Darko Lukić.

Tradicionalne festivalske nagrade Marul  bit će dodijeljene u sedam kategorija i to: Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave, Marul za dramaturgiju / dramatizaciju / adaptaciju, odnosno lokalizaciju predstave, Marul za predstavu u cjelini, Marul za režiju, dva Marula za glumačka ostvarenja, te Marul za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.). O tim će nagradama odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: Alja Predan, dramaturginja,  umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje, Nina Mitrović, dramatičarka, Snježana Sinovčić Šiškov, glumica, Miloš Latinović, dramatičar, v.d. direktora Bitef teatra Beograd, te Dino Mustafić, redatelj, direktor festivala MESS Sarajevo (BiH).

Osim Marula bit će proglašena i najbolja predstava po ocjenama publike, kao i Nagrada glavnog medijskog pokrovitelja, lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje o kojoj će odlučiti žiri čitatelja Slobodne Dalmacije.