Vrijeme je za dobre dokumentarce u kinu Karaman!

Vrijeme je za dobre dokumentarce u kinu Karaman!

Ekran Split & Moje splitsko kino predstavljaju vam prvi zajednički program u 2017. godini koji vam donosi nove, sjajne dokumentarce koje ekskluzivno imate priliku vidjeti u najstarijem kinu u Hrvatskoj.

Čet 23.2. u 19h // Uto 28.2. u 17h
ISPOD SUNCA

 Čet 2.3. u 19h // Uto 7.3. u 17h
THE YES MEN: POBUNA!

Čet 9.3. u 19h // Uto 14.3. u 17h
DAN OSLOBOĐENJA

O FILMOVIMA:

ISPOD SUNCA / UNDER THE SUN
Vitalij Manski, Rusija / Njemačka / Sjeverna Koreja, 106'
DJETINJSTVO IZA OBJEKTIVA SJEVERNOKOREJSKE PROPAGANDE!
Trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. Poznatog ruskog redatelja, Vitalija Manskog, vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje, pozvali su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao 'ono što nije trebao', od najmeštanja filmskog seta, do neprestanih promjena dijaloga, svaki put kada se partijskim komesarima neka replika nije učinila dovoljno komunističkom. Na satu povijesti, na filmskom setu, u svakodnevnom životu, sve je zadano, kao i scenarij još jednog propagandnog filma, čiji nasatanak prvi put vidimo iznutra. Prvorazredni kreativni dokumentarac jednog od trenutno najboljih europskih redatelja.


THE YES MEN: POBUNA! / THE YES MAN ARE REVOLTING
Laura Nix, SAD, 91'


Posljednjih dvadesetak godina čuveni su aktivisti Yes Men (Mike Bonanno i Andy Bichlbaum) priređivali nesvakidašnje varke i upadali u javni dijalog o aktualnim temama diljem svijeta. U svojem trećem filmskom uratku (nakon The Yes Men i The Yes Men Fix the World) sada su već dobrano u četrdesetima: kriza srednjih godina prijeti im da će ih izbaciti s aktivističke scene jednom zasvagda, a oni se pripremaju na do sada najveći izazov – klimatske promjene. Frustrirani su i zabrinuti: mogu li uopće više biti relevantni, kako će se nastaviti boriti protiv trenutno najveće svjetske opasnosti? Ovaj film, koliko dubinska analiza likova toliko i uzbudljivo putovanje, otkriva stvarne ljude s naličja maske i prikazuje njihove najnovije korake protiv korporacijske pohlepe. The Yes Men Are Revolting prati ih tijekom četiri godine, prikazuje njihov kreativni proces, urnebesne strategije i osobne sukobe dok se hrvaju sa starenjem, zadržavanjem posla i očuvanjem ono malo privatnog života što im je ostalo. Od sela u ugandskoj pokrajini Karamoja do toksičnih naftnih polja u kanadskom katranskom pijesku, ovi ikonoklastični revolucionari raskrinkavaju velike naftne kompanije, lobiste, Wall Street i američki vladu, oboružani tek odijelima iz second-hand trgovina i besramnošću. Prevladavši osobne prepreke kako bi izveli veličanstvene akcije od globalne važnosti, Yes Men prenose optimističnu poruku o običnim ljudima koji pobjeđuju paralizu i vraćaju svijet pod svoje okrilje.

DAN OSLOBOĐENJA // LIBERATION DAY
Morten Traavik, Uġis Olte, Norveška / Latvija / UK, 2016.,100'


Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock'n'rollom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici, i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi.