Zaboravljene melodije - solistički recital pijaniste Marina Limića u HNK Split

Pijanist Marin Limić održat će solistički recital u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 16. svibnja s početkom u 18 sati. Na programu su djela Bedřicha Smetane, Johna Fielda, Františeka Černocha, Enrique Granadosa i Borisa Papandopula.

Marin Limić (Zagreb, 1985) višestruko je nagrađivani pijanist koji je glazbeno obrazovanje započeo  u splitskoj Glazbenoj školi  Josipa Hatzea, a nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koju upisuje 2003. Na poziv Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole, odlazi u Köln i tamo početkom 2010. diplomaira u njegovoj klasi na “Hochschule fuer Musik”. Limić se istodobno usavršava na seminarima vrsnih pedagoga: C. Stanczyk, Krpan, Baranyay, Gililov,Dalibaltayan... Njegov repertoar seže od djela baroknih majstora Bacha i Scarlattija preko Haydna, Mozarta, Beethovena, posebno Chopina i Liszta, zatim Debussya, Ravela, Prokofjeva, Berga te hrvatskih skladatelja. U svom opusu ima tridesetak vlastitih skladbi, koje izvode i drugi pijanisti. Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestara pod ravnanjem dirgenata P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića. U Hrvatskom glazbenom zavodu nastupao je nekoliko puta pa tako i 2005. kada je surađujući s Hrvatskim komornim orkestrom svirao Mozartov A-dur koncert (KV 414) koji je snimio Hrvatski radio te 2013. kada je izveo Haydnov Koncert u D-duru uz pratnju istog ansambla.

Od pedesetak njegovih nastupa posebno treba istaknuti izvedbu kultnih koncerata: Prvog koncerta u b-molu P. I. Čajkovskog (2007. i 2008) te Četvrtog koncerta u G-duru L. van Beethovena (2010) u Kneževom dvoru u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orekstra.
Iznimno uspješne solističke recitale imao je u Bechstein Zentrumu u Kölnu (2008), u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (2011) te na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće (2012). Svirao je s orkestrom splitskog HNK (2013). Održao je koncerte u češkim gradovima Rakovniku i Pragu te u dvorcu Brandys nad Labem (2014).

Za izvođenje na koncertu u foyeru splitskog HNK Limić odabrao je Polku u A-duru Bedřicha Smetane utemeljitelja češkog nacionalnog smjera u glazbi; tri nokturna irskog skladatelja i pijanista Johna Fielda; desetostavačne Varijacije za klavir češkog skladatelja Františeka Černocha; Enrique Granados Y Campina; skladbu Žalopojke ili Djevojka i slavuj - iz ciklusa Goyesca španjolskog skladatelja Enrique Granados Y Campine, te Partitu  Borisa Papandopula.